Kan OL “redde” Øst-Londons mangfold?

OL kan på lang sikt gi mer investering i det mangfoldige, men ofte til tider neglisjerte og fattige Øst-London.
Foto: culture.gov.uk
Søndag går teppet ned for årets olympiske sommerleker, Spørsmålet som nå gjenstår er om milliardinvesteringene kan få en positiv effekt i en av verdens mest kulturelt mangfoldige byer. 

Sommeren 2005, da den britiske hovedstaden overraskende fikk tildelt lekene foran storfavoritten Paris, var det enighet om at flesteparten av de nye fasilitetene skulle legges til østdelen av London. Og det med god grunn.

For det er nettopp Øst-London som tradisjonelt sett har hatt størst arbeidsledighet, minst økonomisk utvikling og størst innslag av ikke-vestlig innvandring. Enkelte bydeler, som Tower Hamlets, har hatt opptil 15 prosent arbeidledighet, langt over landsgjennomsnittet. 

Gitt nye muligheter

Ifølge nyhetsbloggen thegrio.com oppleves OL som tveegget sverd av øst-londonerne. Noen har benyttet seg av jobbmulighetene OL har brakt med seg, mens andre har ikke sett noe særlig mye til investeringene. 

– Jobben jeg fikk gjennom OL har reddet personøkonomien og livet mitt, sier 49-årige Clifford Farrell til bloggen.

Farrell kom til Storbritannia fra den knøttlille karibiske øystaten Montserrat for å jobbe som industriarbeider. 49-åringen har ofte slitt med arbeidsløshet, og håper vekterjobben han fikk under sommerens store idrettsarrangement kan gi flere oppdrag.

En talsmann for lekene uttalte til bloggen at dette ikke bare handler om “to uker med sport”.

– Fra starten av har vi vært soleklare på at London 2012 skal også handle om å skape en sosial, økonomisk og sportslig arv som folk kan dra nytte av i flere tiår fremover.

Også gitt frustrasjon

Enkelte mener likevel at OL også har gitt negative ringvirkninger.

– I et område med høy arbeidsledighet er det mange som ikke har hatt råd til å henge med gentrifiseringen. Noen har til og med måttet flytte fordi de ikke lenger har råd å bo nært OL-anleggene. Samtidig er det til tider frustrasjon over at investeringene oppleves som midlertidige, hevder redaktør i det selvstendige regionale aviskonsernet Archant London.

Shaffi mener tiden vil vise hva OLs arv vil bli for Londons mangfoldige bydeler.

– Hvis Øst-London blomstrer vil lekene ha lyktes med sitt formål, og selv de mest skeptiske bli overbevist om at dette var en god investering. Hvis situasjonen med høy arbeidsledighet, lave lønninger og nedslitte omgivelser fortsetter som før, så vil nok folk føle en sterk bitterhet overfor lekene, sier hun til thegrio.com.