– Bedrifter uten mangfold taper

En mangfoldig arbeidsplass har større vekstpotensial, mener konserdirektør i norsk firma. ILLUSTRASJONSFOTO: Scanstockphoto
Foto: Scanstockphoto
Organisasjoner med mange nasjonaliteter får et mer innovativt og lærende klima. Det medfører en mer åpen og nysgjerrig kommunikasjon og samhandling, mener Tove Selnes, konserndirektør i Human Resources i Opera Software ASA.

Selnes har mer enn 15 års erfaring fra arbeid innen organisasjonsutvikling, arbeidsrett og personalarbeid, og vet hva hun snakker om. Hun forteller om sine erfaringer i et intervju med det bedriftsøkonomiske tidsskriftet MAGMA.

– Manglende vilje til å ansette utlendinger eller kandidater med annen kulturell bakgrunn vil få negative konsekvenser for bedriften, advarer konserndirektøren. Bedrifter og bedriftsledere som er skeptiske til kandidater som ikke har gått på samme universitet eller er fra samme nettverk som dem selv – og i alle fall til kandidater som har et fremmedklingende navn eller virkelig er utenlandske – vil bli de store taperne i arbeidslivet.  

Hun mener det er viktig at vi i lille Norge våkner opp og melder oss på i kampen om de globale talentene og spesialistene.

Bedrifter som er skeptiske til kandidater med annen bakgrunn vil bli de store taperne i arbeidslivet.

Lebara – en god modell

Selnes er ikke i tvil om integreringens positive virkninger. De bedriftene som har skjønt det, gjør det stort.

– Et godt eksempel på selskaper som har sett at medarbeidere med ulik kulturell bakgrunn eller innvandrere i Norge kan være en strategisk viktig ressurs, er teleselskapet Lebara. De har hatt en bevisst strategi i organisasjonen når det gjelder rekruttering av medarbeidere med ulike kulturell og nasjonalitetsbakgrunn. De har sett at personer bosatt i Norge som ringer mye til utlandet, er et eget markedssegment. Disse personene har tidligere ikke blitt tilbudt gode nok tjenester eller blitt vurdert av norske teleselskaper som et interessant markedssegment.

Veien videre

Selnes mener individfokus er et viktig prinsipp. Å sette en hel gruppe i en bås ut i fra kultur og nasjonalitet er en blindvei.

– I bedriften der jeg jobber, er vi veldig opptatt av fleksibilitet og et stort selvstendig ansvar hos den enkelte medarbeider. Vi har fleksibel arbeidstid – om du benytter denne på grunn av ramadan eller fordi du er alenefar og henter i barnehagen annenhver uke, gjør ingen forskjell.

Norge er et lite land og et bittelite marked i global sammenheng, er konklusjonen.

– Hvis bedriftsledere og HR-avdelinger i norske bedrifter ikke våkner snart, vil vi gå glipp av mange verdifulle medarbeidere og mange muligheter på den globale markedsplassen, sier Selnes til tidsskriftet.