Sterke rasismeanklager mot kunstfoto

Dette bildet har fått mye kritikk etter at det ble publisert på Martin Luther King day. Galleri-eieren Dasha Zhukova har blant annet blitt anklagd for rasisme i etterkant av publiseringen. Senere har stolen blitt redigert bort
Foto: screenshot, The Guardian
Sosietetskvinnen Dasha Zhukova har blitt anklagd for rasisme etter å ha posert sittende på en stol som likner en forvridd, svart mannekeng.
0Shares
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

Bildet av Zhukova ble publisert på Martin Luther King Day, som er en offisiell fridag i USA. En naken mannekeng iført knehøye støveletter, vanter som strekker til albuene og svarte hot-pants. Hun ligger på ryggen mens bena hennes presser brystene hennes mot kroppen og hodet peker oppover. 

Gallerieieren, som er godt kjent innenfor den internasjonale kunst-scenen, ser rolig inn i kamera mens hun lener seg mot en av mannekengens støveletter. Stolen minner om et Allen Jones-kunstverk fra 1969 på Tate Gallery, hvor mannekengen er hvit.

Kritisert av bloggere
Bildet har ikke blitt godt mottatt og reaksjonene har ikke latt vente på seg. I etterkant har det blitt redigert.

Zhukova forteller om hennes kunst i bladet Garage og ble publisert på den russiske nettsiden Buro 24/7. Bildet ble kraftig kritisert av bloggere og har senere blitt fjernet fra Zhukovas Instagram-konto. 

Hun både forsvarer bildet, og anerkjenner reaksjonene: 

– Bidraget er blitt tatt helt ut av kontekst, siden den var ment som et kunstverk med formål å kommentere kjønn og politikk. Jeg forakter rasisme, og jeg vil gjerne be om unnskyldning til enhver som føler seg støtt av bildet. 

Beklager hvis noen føler seg støtt
Nettsiden som først publiserte artikkelen beklager hvis noen føler seg støtt av bildet, og skrev på tirsdag en artikkel i den forbindelse. 

– Burso 24/7 er mot rasisme, undertrykkelse eller latterliggjørelse av noe slag. Vi ser på bidraget i en kunstnerisk kontekst. Vi beklager til alle lesere som har følt seg støtt av disse bildene. 

Nettsiden har ikke fjernet bildet fra artikklen, men de har klippet ut mannekeng-stolen.