Genetiske forskjeller med medisinske følger

At Mexico anno 2014 er et etnisk sammensatt samfunn, overrasker kanskje ikke så mange. Men at det var minst like genetisk mangfoldig før den spanske koloniseringen, er det nok færre som vet
Foto: Emerson Posadas
Enkelte urfolk i Mexico er like ulike genetisk som europeere og østasiater, viser ny, overraskende forskning. Det er viktig at leger får vite om funnene, sier forskerne bak studiene. 

En gruppe forskere, som nå har fått sine funn antatt som artikkel i det prestisjetunge tidsskriftet Science, forteller at de hadde forventet de mange innvandringsbølgene til Mexico og folkevandringene de siste 500 år ville ha visket ut gamle regionale forskjeller mellom folkegrupper fra før koloniseringen. Den gang ei.

– Vi ble helt fascinert da vi oppdaget at vi kunne spore gamle genetiske skiller fra før-kolombiansk tid, sier Carlos Bustamante til det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Viktig for leger
Forskerne mener det er viktig at leger setter seg inn i funnene. Forskerne gjorde nemlig videre studier etter at genforskjellene var kartlagt. De fant ut at det er betydelig forskjeller på folkegruppene, noe som kan ha direkte betydning for hvordan leger bør behandle sine pasienter i ulike deler av landet.

I en test beskrevet av Der Spiegel viste det seg at lungefunksjonen til meksikanere i den sørlige delen av landet var betydelig bedre enn i nord, og at forskjellen ikke forklares med ulikheter i miljøet. Hadde en lege som antok at standarden fra sør gjelder over hele landet, undersøkt en pasient fra nord, ville han kanskje fastslått sykdom og feilaktig skrevet ut medisin, forklarer forskerne.

– I tusenvis av år siden hadde Mexico et enormt språklig og kulturelt mangfold innad i landet. På den ene siden hadde man Maya- og Azteker-rikene og på den andre siden isolerte små befolkninger, forklarer forsker Christopher Gignoux.