Norge returnerer fortsatt asylsøkere til Gaza

Gaza refereres ofte som verdens største utendørs fengsel, og den humanitære situasjonen er ofte svært vanskelig. En 31-årig kvinne asylsøkerkvinne foretrekker å sulte seg i hjel i Norge enn å bli sendt tilbake til Gaza sammen med resten av familien.
Foto: Scanstockphoto.com: Illustrasjonsbilde
Selv om konflikten mellom Israel og Palestina har eskalert kraftig de siste dagene, tvangssender fortsatt norske myndigheter palestinere tilbake til Gaza.
0Shares

Norske myndigheter har ikke tenkt å endre på dette, skriver Klassekampen.

– Vi avslår fortsatt søkere fra Gaza og Vestbredden. Vi har heller ikke innført noen stans av returer, sier Hanne Jendal, avdelingsdirektør i Utlendingsdirektoratet (UDI).

For øyeblikket sitter over 200 statsløse personer, i hovedsak palestinere, på norske mottak og venter på å bli tvangsreturnert. Samtidig understreker Jendal at UDI følger situasjonen i området nøye.

Må stanse returene
Konflikten har eskalert som følge av et drap på tre israelske tenåringer på den israelskokkuperte Vestbredden tidligere i juni. Ytterliggående israelere svarte med hevndrap og bortføring av en palestinsk 16-åring i Øst-Jerusalem. Rakettangrepene fra Gazastripen ble trappet opp etter hevndrapet, noe som har ført til nye motoffensiv fra israelsk side. 

NOAS (Norsk organisasjon for asylsøkere) mener norske myndigheter umiddelbart må stanse returer til Gaza.

– I akkurat denne situasjonen mener vi at det rimelige ville være å utsette iverksettelse. Det beste ville være en klar melding fra Justisdepartementet om at man opphever utreiseplikten nå, fram til situasjonen i Gaza blir mer stabil, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå til Klassekampen.