Svart ungdom har 21 ganger høyere risiko for å bli skutt av politiet

Mange svarte i USA stoler ikke på at ordensmakten behandler dem slik den burde. På bilde: Et antatt gjengmedlem arresteres av politiet i Tulsa i delstaten Oklahoma
Foto: Shane T. McCoy / US Marshals
I gjennomsnitt ble to svarte menn skutt av en hvit politimann i USA hver uke mellom 2006 og 2012.

Etter at den ubevæpnede svarte tenåringen James Brown ble skutt av en hvit politimann i Ferguson i delstaten Missouri 9. august i år, har det vært omfattende protester og opptøyer, ikke bare i Ferguson, men over hele USA. Da det for noen dager siden ble bestemt at det ikke tas ut tiltale mot politimannen som skjøt Brown, ble det arrangert nye protester. 

Hendelsen har fått ulike medier i USA til å se nærmere på politiets statistikker. Det uavhengige journalistiske prosjektet ProPublica har dokumentert at det i USA er hele 21 ganger så høy risiko for at politiet skyter en svart, ung mann som det er for at de skyter en hvit jevnaldring. 

Enormt omfang
ProPublica så nærmere på 12.000 drap begått av politiet i perioden 1980 til 2012. Dataene ble hentet fra FBIs rapporter, som er basert på det lokale politiets årlige egenrapporterte bruk av vold.

ProPublica har også sett nærmere på hvor mange svarte og hvite gutter i alderen 15-19 som ble skutt av politiet i perioden 2010-2012. Her var andelen henholdvis 31,2 og 1,5 per million, noe som altså gir en 21 ganger så høy risiko for svarte tenåringer. 

– For å forstå omfanget av dette, kan vi se på hvor mange hvite tenåringer som ville blitt skutt i samme periode hvis risikoen var like høy for dem, skriver ProPublica. – Svaret på det regnestykket er at 185 unge mennesker, altså mer enn én ungdom i uka, heter det i artikkelen. 

Politiet innrømmer ikke feil
Også avisen USA Today har gjennomført undersøkelser. Tallene avisen har gått igjennom, viser samme tendens som ProPublicas tall. Forskjellen er at USA Today har sett på alle aldersgrupper, ikke bare tenåringer. Avisen kom fram til at hvite politifolk drepte to svarte hver uke i perioden 2005-2012.

Men politiet innrømmer svært sjelden at de har handlet feil. 

– Jeg har sett på materiale fra hundrevis av politistasjoner og det er veldig sjelden at du oppdager noen som sier at “oj, her har vi brukt makt i overdreven grad”. I 98,9 prosent av tilfellene klassifiserer politiet sin egen maktbruk som legitim, sier forsker og kriminolog Geoff Alpert ved University of South Carolina til avisen.