Norsk-tyrkisk filmskaper meter unna Tunis-terroren

Filmskaperen Nefise Özkal Lorentzen opplevde terrorbombingen i Tunis nesten på nært hold. Hun befant seg på en internasjonal filmfestival da ugjerningen inntraff.
Foto: Kari Bye
Filmskaper Nefise Özkal Lorentzen og andre meddeltakere på filmfestival i den tunisiske hovedstaden måtte holde seg innendørs når terroren nok en gang inntraff det hardt prøvede nord-afrikanske landet.

“Tunis er så vakker at jeg ikke lar frykten trenge i mine tanker. Jeg sender mine kondolanser til de som mistet sine kjære i dag under bombeangrepet i dag”

Slik reagerte filmregissøren på sin Facebook-side på angrepet som skjedde i den tunisiske hovedstaden samme dag. Lorentzen, som blant annet har regissert vinnerkårede filmer som A Balloon for Allah og ManIslam var under datoen for terrorangrepet 24. november en av flere gjestende regissører under det årlige Carthage Film Festival. 

Festivalen har, ifølge sine nettsider, målsetning om å øke proffesjonell samhandling mellom tunisiske og utenlandske regissører, samt andre som jobber i filmbransjen.

– Jeg var på produsentnettverket og vi så og vurderte et 20-talls filmer. Noe av det mer spennende med festivalen var at i nettverksworkshop`ene blant filmprodusentene var over halvparten av de vurderte filmene regissert av kvinner.

Stor interesse: Folk samlet seg ivrig utenfor kinosalene for å få med seg visningene til årets Carthage Film Festival.
Foto : Nefise Özkal Lorentzen

Idyll som sprakk
Likevel skulle festivaldeltakerne få annet enn film å tenke på etterhvert som festivalen gikk mot slutten. Selvmordsangrepet mot en buss med den tunisiske presidenteskorten førte til 14 drepte. Terrorgruppen ISIL tok på seg ansvaret for angrepet. Hotellet hvor Lorentzen og de andre festivaldeltakerne holdt til lå i sentrum, ikke langt unna begivenhetenes sentrum.

– Å oppleve dette i Tunis var grusomt. Jeg må si at det var ganske uventet, for da jeg var der følte jeg meg veldig trygg.

Hvordan påvirket dette festivalen?

– Bomben skapte ganske mye uro. Vi var innestengt i hotellet for noen timer og kunne ikke gå ut. Folk var nesten redd å vente på lobbyen men etter hvert roet det hele seg ned. Festivalen måtte etterhvert se seg nødt til å avlyse noen av visningene.

– Folk vil slå ring om demokratiet
Tunis har tidligere i vært i nyhetens søkelys etter at man i sommer ble rammet av islamistisk terror. Hvordan kan kulturen være en motvekt mot negative gruppeholdninger som sprer seg etter slike angrep?

Folketomt: Slik så det i nattestimene i Tunis den 24. november etter terrorangrepet. Lorentzen kom seg etterhvert ut av hotellet for en kjapp tur og foreviget på dette viset den svært alvorlige stemningen som hersket i den tunisiske hovedstaden etter at terroren nok en gang slo til.
Foto : Nefise Özkal Lorentzen

– Her er det veldig viktig å påpeke at sekulære krefter er veldig sterke i landet. Flertallet av tunisere vil ta vare på landets demokrati og samholdet som finnes mellom ulike grupper, på tvers av religion og politikk.