Flere må ha visum for å reise til USA

Flyplassen i Manchester: her ble to britiske muslimske kvinner nektet å fly etter at de to ikke ville la seg kroppsscanne.

– De signalene vi har fått i dag, er at Norge fortsatt vil være et av landene som omfattes av avtalen om visumfrihet, sier justisminister Anders Anundsen til VG

“Visa Waiver-avtalen omfatter i dag 38 land. De fleste landene er europeiske, men også Chile, Taiwan, Japan og Sør-Korea står på listen. Disse kan søke om en reisetillatelse – ESTA. Den koster 14 dollar og tar noen få dager å få innvilget. 

Ville kaste hele avtalen
Kongressen har lenge debattert om avtalen, og flere ville kaste hele avtalen. Det ville da innebære at alle reisende til USA måtte møte opp personlig ved ambassaden og søke om visum. Dette kunne ta flere uker eller måneder.  

I 2014 reiste 300.000 nordmenn til USA med ESTA. 25.000 reiste med et permanent visum. 

Rammer hjelpearbeider
Personer med dobbelt statsborgerskap, og personer som har reist til enten Syria, Irak, Iran eller Sudan de siste fem årene, må søke om visum. Dette gjelder også hjelpearbeider og journalister. Kun soldater som har tjenestegjort er fritatt fra dette.  

29 europeiske ambassadører til USA har undertegnet et brev der de ber USA droppe restriksjonene i VISA-waiver-programmet. De mener den vil ramme spesielt hjelpearbeidere og andre som har jobbet i landene som er under USAs tilsyn.