Finsk tragedie

 
Foto: Wikimedia Commons
Statsminister Juha Sipilä vil be presidenten oppløse trepartiregjeringen etter at det høyrepopulistiske partiet Sannfinländarna (Perusoumalaiset) fikk ytterliggående Jussi Halla-aho (bildet) som ny leder.
0Shares

Ledende politikere i de to andre regjeringspartiene, Centern og Samlingspartiet, er enige i at det ikke lenger finnes forutsetninger for å samarbeide med Sannfinländarna etter valget av Halla-aho, skriver Aftenposten.

– Samlingspartiet kan bare være i et regjeringssamarbeid som beskytter menneskerettighetene. Vi tolererer ikke hatretorikk eller diskriminering. Vi er åpne på at vi vil være med i EU. Finland er et land med flere kulturer og flere språk, uttalte finansminister Petteri Orpo fra Samlingspartiet i en pressekonferanse.

Ført til splittelse
Halla-aho, som ble valgt til partileder 10. juni, ble i 2012 dømt for hets mot folkegrupper etter publiseringen av et anti-islamsk innlegg på sin blogg. 

Valget av Halla-aho har også ført til en splittelse i partiet, hvor samtlige av statsrådene fra Sannfinnene valgte å melde seg ut, og danne et nytt parti. Partiet er gitt navnet Nytt Alternativ og ledes av Sannfinnenes tidligere leder, utenriksminister Timo Soini.

Regjeringsoppløsning i sikte
Statsminister Juha Sipilä (C) holdt et pressemøte mandag ettermiddag, og deretter holdt Centern og Samlingspartiet gruppemøter i nasjonalforsamlingen.

– Det sannsynlige er at jeg går til presidenten og ber ham om å oppløse regjeringen, sa Sipilä.

Göran Djupsund, professor i statsvitenskap ved Åbo Akademi, sier det er en dramatisk dag i finsk politikk.

– Det er historisk i den betydning at vi ikke har hatt en tilsvarende regjeringskrise siden midten av 1990-tallet, sier han til Aftenposten