26.000 naziofre har fått østerriksk statsborgerskap

I mange tiår så Østerrike på seg selv som det første offeret for Adolf Hitler.
Østerrike har gitt statsborgerskap til 26.000 personer som ble forfulgt av nazistregimet under andre verdenskrig eller til deres etterkommere.

Tildelingen har skjedd de siste fem årene etter at en lovendring i 2019 gjorde det mulig.

– Østerriksk statsborgerskap gir tilbake en viktig del av familiehistorien til etterfølgerne av de menneskene som brutalt ble frarøvet identiteten sin for flere tiår siden, sier utenriksminister Alexander Schallenberg.

Uttalelsen kom i Wien tirsdag, under lanseringen av en bok om skjebnen til 15 av de nye borgerne.

Schallenberg sier det er en tillitserklæring når de det gjelder – som i hovedsak kommer fra USA, Storbritannia og Israel – velger å bli østerrikere.

Motivet til dem som velger å takke ja til statsborgerskap, er svært ulikt. Alex Boyt, som bor i Storbritannia og er oldebarn av psykoanalysens far Sigmund Freud, innrømmer i boken at brexit motiverte ham til å forbli en del av EU gjennom det nye passet.

– Jeg håpet på et pass, men jeg fikk så mye mer, en følelse av tilhørighet og en invitasjon til å utforske mitt eget opphav, sier Boyt.

95 år gamle Evelyn Konrad er en advokat fra USA, som ønsker å bli «de nye statsborgernes stemme» i Østerrike.

I mange tiår så Østerrike på seg selv som det første offeret for Adolf Hitler. Først i 1991 ble Franz Vranitzky den første statsministeren som offentlig ba om unnskyldning for Østerrikes delaktighet i nazistenes grusomheter.