Turbulent 2006

2006 begynte med at UDI ble splittet og Integrerings- og mangfoldsdirektorat (IMDI) ble etablert. Sverige har en egen integreringsminister, og et integreringsdirektorat i Norge skulle bare mangle.

Våren 2006 var preget av turbulens etter at det ble kjent i muslimske land at tegninger av Muhammed ble trykket i Danmark og Norge. I motsetning til Danmark er muslimer og de som representerer muslimer i Norge svært tålmodige, og dempet dermed konfliktnivået. Selv om karikatur-striden satte i gang debatt om ytringsfrihet, vestlige lands syn på muslimske land og fundamentalisme har Vebjørn Selbekk, redaktør i Magazinet oppnådd det han vil. Magazinet, som trykket tegningene i Norge, har nå flere lesere.

UDI-saken blir kjent i media. Saken om MUFere – irakere som fikk opphold – fører til at ledelse i UDI granskes for illojalitet. Men like før det hele startet overlot direktøren i direktoratet styringen til assisterende direktør Manuela Ramin Osmundsen som fikk gjennomgå. Hun velger å trekke seg fra stillingen. Ikke lenge etterpå sultestreiker afghanere utenfor domkirken i Oslo. Vaktbikkja til Bjarne Håkon Hansen, eller rettere sagt vokter av en streng asylpolitikk, Utlendingsnemnda (UNE) ved Terje Sjeggestad, som varslet departementet om UDI-skandalen, revurderer søknadene til afghanere på rekordfart og gir dem nytt avslag. Løftebrudd mot afghanerne, sier SOS Rasisme. Året avsluttes med at 13 frivillige organisasjoner truer med å trekke samarbeidet med UNE. UNE må reformeres, krever de.

Rahila-saken og trippeldrap på Kaldbakken setter igjen fokus på æresdrap og religionens rolle. Det blir ikke mindre fokus på såkalte ”innvandrerkriminalitet” da to innvandrerfamilier i Lillestrøm møtes til masseslagsmål.

Siv Jensen overtar FrP-skuta og spytter bensin på bålet, fremmedhatet vokser og Statistisk Sentralbyrå bekrefter en økning i negative holdninger mot innvandrere i sin årlige statistikk.

Atter en gang anklages politiet for rasisme. En nigeriansk mann dør under pågripelse i Trondheim, og politimannen som pågriper er tidligere anklaget for rasisme. Politisjefen suspenderer ikke politimannen, og han er fortsatt på jobb. Er du svart, så hold deg unna politiet i Trondheim.

En av de mest omstridte sakene i integreringsfeltet er familiegjenforeningsregler som diskuteres heftig. Debatten om innføring av 21-års regelen for å forebygge tvangsekteskap blir diskutert hele året. Samtidig avsløres det at det ikke finnes midler i Utenriksdepartementet for å betale flybilletter hjem til utsatt ungdom på ferie. Venstre foreslår kjærlighetsvisum, SV foreslår holdningsendring og dialog. Likestilling blant kjønn i innvandrerfamilier, kvinner som ønsker skilsmisse og internasjonal kamp mot tvangsekteskap oversees.

Eneste statssekretær med minoritetsbakgrunn sies opp og ny politisk rådgiver med minoritetsbakgrunn ansettes.

Inkluderingsministeren påstår han fører enn human asylpolitikk. 16 000 underskrifter samles for en mykere asylpolitikk.

Dekkbaron Tommy Sharif får kjendisstatus i løpet av året. Han skaffer seg dyreste bil til l 7,5 millioner. Senere dukker han opp som gjest hos Fredrik Skavlan på NRK, på forsiden av Dagbladet, i en fem siders reportasje i VGs helgebilag og i flere programmer på TV2.
Bush stenger grensene mot Mexico, og gir ulovlige innvandrere opphold. Rundt de spanske enklavene i Nord-Afrika bygges gjerder for å holde strømmen av afrikanere borte fra EU.

Mange ulovlige innvandrere dør på vei til Europa som året før og året før der igjen. USAs okkupasjon av Irak bringer landet stadig nærmere full borgerkrig, konflikten mellom israelerne og palestinerne er like fastlåst, Iran og Nord-Korea utvikler atomvåpen og på Afrikas Horn er det krig.

Holdningen til innvandrere i Norge er stabil, men islamofobi øker i Norge og Europa. Nordmenn og europeere er mer skeptiske til muslimer enn det de er mot innvandrere. Arbeidsledigheten blant innvandrere minker, flere og flere andregenerasjonsinnvandrere tar høyere utdannelse og antallet i arbeid er nesten på likt nivå som resten av befolkningen. Integreringen er altså på riktig vei. Integreringspolitikken i Norge er også på riktig vei sammenliknet med andre land, men integreringsdebatten er mislykket.

I årene framover blir ordet innvandrer mer og mer synonymt med muslim. Det er ikke lenger samer, jøder, nordlendinger, vestlige innvandrere eller ”innvandrere” som sådan, men muslimer som blir syndebukker for alt det onde i samfunnet.