Religiøse spørsmål engasjerer i nytt reality-show

Balansert reality-serie om muslimer

Ny serie: Discovery Channel lanserer "All-American Muslim".
Foto: http://tlc.howstuffworks.com/tv/all-american-muslim
Ny serie bidrar til et mer nyansert bilde av muslimer i Vesten. Reality-serien ble vist på norsk tv første gang 18. april.

Serien “All-American Muslim” er skapt av TLC og Discovery Channel. Man møter fem familier i Dearborn, Michigan – som er området med størst muslimsk befolkning i USA. Programmet er reality-basert, altså uten manus.

Klimaks og handling
Introduksjonen på serien starter med familienes erfaringer med islamofobi. De familievennlige deltakerne i programmet tar opp erfaringer og hendelser der de stemples som barbariske eller terrorister fordi de er muslimer. Det er lett å få sympati med karakterene i serien.

Episoden Utrop har sett, omhandler dagligdagse problemstillinger som kroppskontakt og trening med menn for muslimske kvinner: Hva skal man ta hensyn til? Klimakset i episoden kommer når et drap finner sted i lokalsamfunnet til Dearborn. Et preget samfunn, med sorg og fortvilelse står plutselig overfor spørsmålet: “Vil vi stemples som et dårlig nabolag av media?”.

Selv om serien vektlegger religiøse problemstillinger, får man dessverre lite innsyn i hva slags muslimer man møter.

For hver episode møter vi en problemstilling, hendelse og klimaks, noe som gjør serien ekstra interessant. Mange av spørsmålene som tas opp er temaer som man hører medier, i debatter og av religiøse ledere uttale seg ofte om (hijab, relasjonen mellom kvinner og menn, fordommer osv). Men denne gangen får vi høre stemmen til helt vanlige samfunnsborgere.

Forskjeller ute av fokus
Selv om serien vektlegger religiøse problemstillinger, får man dessverre lite innsyn i hva slags muslimer man møter. Etter en prat med produsenten har Utrop funnet ut at de som representeres er nesten alle av samme trosretning, sjia-islam. Likevel er forskjellene i kleskoder og tankegang hos de ulike familiene variert nok til at dette ikke spiller en dominerende rolle.

Selv om det kan være villedende for seeren at alle tilhører samme trosretning innen islam uten at dette sies eksplisitt, redder serien seg når alle deltakerne plasseres i en stue for å diskutere dagens hendelser. Dette gjør serien litt mer nyansert, for her møter vi mangfoldet i synspunktene.