Du kan bestille ordbøker om arbeid

Savner du å lese bøker på morsmålet ditt? I verdensbiblioteket.no kan du finne bøker og lydbøker på 16 språk.
Foto: Nicolas Boullosa
Fagforeningen LO har skrevet ordbøker som gjør det lettere å være arbeidsinnvandrer. Ordbøkene finnes på arabisk, tyrkisk, polsk, russisk og engelsk. 

Nå vil LO at flere i fagforeningen skal bruke ordbøkene. Det er viktig at tillitsvalgte og ansatte i fagbevegelsen bruker dem, mener de.  Det skriver frifagbevegelse.no. Ordbøkene har ord som handler spesielt om arbeidsplasser, f eks “innleie” og “forhandlingsutvalg“. Dette er ord som du ikke finner i vanlige ordbøker.

Det har kommet veldig mange arbeidsinnvandrere siden 2005. Det gjør at mange får språkproblemer på jobben. Mange tar norskkurs, men arbeidslivet har sitt eget spesielle språk og mange vanskelige ord.

– Dette er jo et helt spesielt språk, med mange ord som er ukjente, forklarer Ingunn Olsen Lund til frifagbevegelse.no..

Hun jobber i LO. Nå vil hun at flere skal få vite om ordbøkene. 

Inkludering
LO har laget et forum for inkludering i arbeidslivet. Lederen for forumet er Peggy Hessen Følsvik. Forumet skal jobbe med å få flere med minoritetsbakgrunn til å organisere seg, bli aktive medlemmer og tillitsvalgte. Da er også språkkunnskaper viktige.

– Ordbøkene ble delt ut på det aller første møtet vi hadde, men det er ute blant tillitsvalgte på arbeidsplassene at de trengs aller mest, mener Ingunn Olsen Lund.

Nyttig hjelp
– Vi skulle gjerne ha hatt ordbøker på enda flere språk, men de er ganske dyre å lage, sier Torgrim Kokaas. Han jobber i AOF. AOF er studieforbund som jobber med voksenopplæring og etterutdanning. 

Ingunn Olsen Lund sier at LO vil at norsk skal være hovedspråk på arbeidsplassene, men at ordbøkene kan være til nyttig hjelp. Hun har selv hatt god nytte av den norsk-russiske ordboken da hun jobbet i Nordvest-Russland.

– Noen vil sikkert spørre hvorfor det ikke er laget en ordbok på urdu. En grunn er at de som kom som arbeidsinnvandrere fra Pakistan, kom for mange år siden. 

Lund mener det kan være lurt å lage en ordbok på spansk. Det kommer mange mennesker fra Spania for å jobbe på grunn av krisen der. 

FAKTA: 

LO har ordbøker for tillitsvalgte til engelsk, tyrkisk, polsk, arabisk og russisk.

Ordbøkene har to deler. Del A er en ordliste på ca 3.400 ord fra fagbevegelsens daglige arbeid 

I del B er navnene på norske faglige organisasjoner og arbeidsgiverorganisasjoner oversatt pluss betegnelsen på enkelte viktige lover og avtaler.

Ordbøkene kan bestilles hos [email protected]