Frykter islamister fra Syria

 
Foto: Flickr/PARACUDA
Ifølge Dagbladet er det rundt 30 identifiserte islamister som oppholder seg i Norge. Også i Storbritannia oppstår det uro når menn vender tilbake fra borgerkrigen i Syria. Bekymringen er at noen av dem kan utføre terrorangrep.    

I Norge er en 22 år gammel islamist fra Østlandet siktet for drap og terror i Syria, skriver Dagbladet.

– Den 22 år gamle norske statsborgeren, av etnisk pakistansk opprinnelse, ligger nå såret på et sykehus i Oslo-området. Han ble pågrepet av sikkerhetspolitiet da han kom hjem til Gardermoen sist fredag, melder Dagbladet.

Dagbladet får bekreftet at PST har siktet mannen for terrorisme, straffelovens paragraf 147d  for å ha deltatt i en terrororganisasjon som har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler.

Jeg kan bekrefte at vi har siktet en person som har kommet tilbake til Norge, etter å ha vært i Syria. Utover det faktum at han er siktet for alvorlige forhold, ønsker PST ikke å kommentere denne saken, sier informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste til Dagbladet.

Også ett problem for britene
Ifølge Dagbladet er det rundt 30 identifiserte islamister som oppholder seg i Norge. Også i Storbritannia vekker islamister som har vendt tilbake ifra Syria stor uro blant briter. De frykter at de hjemvendte kan utføre terrorangrep.   

– 250 britiske muslimer har returnert til Storbritannia etter å ha kjempet i borgerkrigen i Syria. Britiske sikkerhetsstyrker trapper opp sin etterretningsoperasjoner i lys av denne avsløringen, ble det rapportert på søndag, skriver Dagbladet som siterer The Times Of Israel.

– Mange av disse krigerne har deltatt i kamp og har opplæring i ammunisjon eller andre sider ved terroraktivitet, og noen er villige til å utføre handlinger i Storbritannia, ifølge sikkerhetstjenestemenn sitert i rapporten, heter det videre.

De britiske jihadistene kan da motta spesielle instruksjoner, i tillegg til vanlig trening, og muligheten til å kjempe mot Assad regjeringen, om hvordan du kan gjennomføre effektive terrorangrep på britisk jord, fremgår det i rapporten, og i rapporten legges det til at noen av de britiske borgerne faktisk kan ha mottatt undervisning fra jihadistiske ekstremister.

Ikke alle er farlige
En offentlig tjenestemann sa til avisen at ikke alle de tilbakevendte er ansett som en trussel.

 Det er mange av de returnerte som ikke ønsker å ha noe mer med krigen å gjøre. De tar avstand. Andre kan være med å arrangere trening eller rett og slett å flytte penger.

 Men av sikkerhetsmessige årsaker så granskes ni veldedige organisasjoner som hevder å samle inn penger til humanitær hjelp i Syria, og planlegger å sende noen av sine midler til den syriske opposisjonen.