Spent i Ukraina

 
Foto:Skjermdump/ukrstream.tv
Fire er drept og flere hundre skadde etter at anti-opprørspoliti og demonstranter har kommet i fulle sammenstøt i Ukrainas hovedstad Kiev.
0Shares

Ukrainas hovedstad Kiev begynte tirsdag å skyte med gummikuler mot steinkastende demonstranter utenfor nasjonalforsamlingen. Ifølge nyhetsbyrået DPA kunne man også høre skarpe skudd.

Også røykbomber og sjokkgranater ble tatt i bruk av politiet etter at demonstrantene kastet brostein mot dem for å komme nærmere nasjonalforsamlingen. Vannkanoner er blitt hentet inn, alle innfartsveier til byen er blokkert og all kollektivtransport stanset, ifølge lokale medier.

20.000 demonstranter var samlet i sentrum av byen for å kreve at forsamlingen vedtar omfattende endringer i grunnloven som begrenser president Viktor Janukovitsjs makt. Men presidenten i nasjonalforsamlingen, Vladimir Rybak, har ifølge nyhetsbyrået DPA nektet å sette forslagene på dagsordenen.

Truer med militæret
Krisen i Ukraina startet i november etter at president Viktor Janukovitsj ikke undertegnet en avtale som skulle bringe landet nærmere EU.

Opptøyene og protestene har nå vart snart fire måneder. Nå truer landets sikkerhetstjeneste og innenriksminister Vitaliy Zakhartsjenko med å bruke “alle tilgjengelige midler” hvis sammenstøtene ikke ender klokken 18.00 (17.00 norsk tid) i dag.

– Regjeringen har rikelig med virkemidler for å få orden i situasjonen, hvis vi ser oss nødt til å ta dette i bruk, skriver innenriksministeriet i en presseuttalelse.

– Trekk tilbake
Samtidig krever en av de sentrale opposisjonslederne, Vitalij Klitsjko, at president Janukovitsj beordrer tilbaketrekking av politiet fra Kievs gater.

– Jeg oppfordrer presidenten til å trekke tilbake opprørspolitiet og innenriksdepartementets styrker fra gatene. Gjør det, det vil åpne for en utvei. Det vil være beslutningen til en ekte mann, sa Klitsjko i en samtale med journalister inne i nasjonalforsamlingen.

Skjebnen til Europas grenseland
Ukrainer bosatt i Norge, Iryna Sabor, sier til utrop.no at dette er skjebnen til Europas grenseland.

– I 1932-33 mistet millioner av ukrainere livet for at Europa skulles skremmes bort fra kommunismen, i 1941-1945 for å bekjempe fascismen. Nå dør ukrainere for å advare mot kriminell oligarki og beskytte folkestyret.

Følg webcamlinken fra Maidan-plassen for den seneste utvikling (NB! sterke bilder).