IMDi skal granske Human Rights Service

Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) har bedt IMDi "vurdere" kritikken som er blitt rettet mot HRS i sommer.

Gjennom brev og møter med blant andre AID har forfatteren Amal Aden
kritisert HRS. Flere aviser har i sommer hatt oppslag om det som blant
annet omtales som uetiske arbeidsmetoder.

Det er ikke første gang HRS blir anklaget for manipulasjon og uetiske arbeidsmetoder. Både Utrop og VG har skrevet om dette. I 2004 brøt Kadra, Saynab og Nadia med HRS på bakgrunn av liknende anklager. I følge Dagbladet innrømmet hun flere skjulte opptak

HRS har tilbakevist
påstandene.

HRS får statstilskudd for sin virksomehet, og det er IMDi som forvalter ordningen som tidligere het “Tilskudd til landsdekkende innvandrerorganisasjoner” som nå heter “Tilskudd til landsdekkende organisasjoner på innvandrerfeltet.” IMDi er underlagt AID.

Amal Aden stod fram i Klassekampen og mente AID var tause om anklagene rettet mot HRS.

IMDi har nå startet gjennomgangen av tilgjengelige dokumenter i saken, og vært i kontakt med de involverte parter for å få utdypet deres synspunkter og for å innhente eventuell tilleggsdokumentasjon partene ønsker at IMDi skal se på, i følge en pressmelding fra IMDi.

– Hvorfor ba de meg ikke gå til IMDi med en gang? spurte Aden i Klassekampen tidligere i august.

Vurdere eller granske?

I følge pressemeldingen har AID bedt IMDi om å “vurdere” kritikken som er blitt rettet mot HRS i sommer.

Venstre-politiker Abid Q. Raja uttalte til Dagbladet at bånd mellom Arbeiderpartiet og Human Rights Service gjør at innvandrerjenter blir ofre på politikkens alter.

– Disse jentene ble trykket til statsrådenes bryst når de kritiserte innvandrermiljøet. Når de samme jentene kritiserer Hege Storhaug og HRS, så er statsrådene borte, de tør ikke si noe. Hvorfor vendes jentene ryggen når de kritiserer maktmennesket Storhaug? spør han.

Raja mener det er nære bånd imellom Arbeiderpartiet og Storhaug som gjør at politikerne ikke vil uttale seg om HRS. – HRS
er premissleverandør for innvandringspolitikken til både
Arbeiderpartiet og Frp, og derfor er det vanskelig for Arbeiderpartiet
å gå imot dem, sa han til Dagbladet.