Forfatter med hjerte for de unge

Ayse Koca fikk mye skryt for debutboken sin. Nå jobber hun med en ny bok
Foto: Pia Sønstrød
Ayse Koca (41) debuterte som forfatter i 2014 med ungdomsboka "Yoko Onur – Et balleliv", og ble nominert til Brageprisen og Kulturdepartementet debutantpris. Utrop intervjuet henne om situasjonen i Tyrkia og livet som forfatter. 

– Alle må ta turen til utstillingen Mother Tongue. Den er virkelig verdt å se og oppleve, sier Ayse Koca bestemt.

Utstillingen hun snakker om, ble vist i Drammen fram til 20. mars og dro deretter på turné rundt om i landet. Her får man ser arbeidene til seks tyrkiske kunstnere som alle bruker video i kunsten sin. Alle er også preget av sosial aktivisme, ifølge nettsiden norskekunstforeninger.no.

Kunsten gir et innblikk i “et Tyrkia som er stadig mer autoritært”, heter det på siden.

Det er utrolig trist å følge den autoritære retningen i Tyrkia, som har tatt helt av.

Bekymret for utviklingen
– Nylig ble du spurt om å åpne utstllingen Mother Tongue på Buskerud Kunstsenter. Hvorfor valgte de akkurat deg, tror du?

– Det vet jeg ikke helt. Men tror jeg det er fordi jeg har vært konferansier tidligere og deltatt på og ledet arrangementer. Dessuten handler utstillingen blant annet morsmål og dobbel identitet, og jeg tenker at jeg lettere kan sette meg inn i prosjektet med flere briller, både kritiske og humoristiske, samt benytte meg av min allsidige identitet.

– Hvordan er forholdet ditt til Tyrkia?

– Jeg har et sterkt følelsesbånd til Tyrkia, og det er utrolig trist å følge den autoritære og konservative retningen som har tatt helt av og som bevisst bryter ned ytringsfriheten. Jeg er bekymret for barns fremtid, kvinnens og kunstens posisjon. Ja, for minoriteter i det hele tatt. Jeg er så heldig å ha dobbel identitet, tyrkisk og norsk. De går hånd i hånd hjemme og ute, og hvis det norske og det tyrkiske kommer i konflikt, prøver jeg å følge hjertet og magefølelsen. 

Om eget forhold til religionen forteller hun at hun ser på seg selv som kulturell muslim, men ikke praktiserende.

Ny bok
Til daglig jobber Koca som kontaktlærer i Drammen og er redaktør for de tyrkiske språksidene på Tema Morsmål (NAFO).

– Også skriver jeg, mest på kveldene og i helgene. Det er litt skummelt å si, men jeg jobber med en bok nummer to.

Selv var Ayse Koca ikke purung da hun debuterte for to år siden. Men ung eller ikke, den første boka hennes handlet nettopp om ungdom, nærmere bestemt bestevenninnene Yoko og Kara som starter en revolusjon. 

– Revolusjonen deres går ut på å forandre hovedkarakteren Yokos liv, etter Yokos mening et balleliv. Jentene legger blant ut en falsk kontaktannonse på en muslimsk nettside i håp om å skaffe en streng muslimsk mann til Yokos 200 prosent sprø mamma.

– Hva var inspirasjonen til den første boken din?

– Det er vanskelig å peke på en spesiell ting. Jeg finner inspirasjon i alt jeg ser, leser og opplever som virker unyansert og komisk, ungdomskultur, annerledeshet, “rare” relasjoner generelt, oppveksten i blokk. Det kan være alt fra en frase til en dialog på bussen.

– Hva er planen videre?

– Å bli en bedre utgave av meg selv. Skrive flere bøker, jobbe med barn og ungdom. Fremtiden handler om barn og unge, og skriving. 

FAKTA:
Navn: Ayse Koca 
Bakgrunn: Født i Tyrkia, kom til Norge som femåring. Vokste opp i et flerkulturelt miljø i bydelen Fjell i Drammen 
Utdanning: Adjunktutdanning og forfatterskolen ved Norsk Barnebokinstitutt (Oslo)
Sivilstatus: Gift, to barn