Fikk pris for asylbolig-app

Sovesaler som gradvis blir til boenheter. Nybygde leiligheter med fleksibel hybel. Vinnerne av den finske arkitektkonkurransen From Border to Home vil integrere asylsøkere ved å spre dem i byveven.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

19. oktober i fjor utlyste Det finske arkitekturmuseet, i samarbeid med det finske arkitektforbundet, en åpen konkurranse, «From Border to Home – housing solutions for asylum-seekers». 

Oppgaven var å prosjektere midlertidige boliger for asylsøkere som venter på svar om opphold. , skriver arkitektnytt.no.

93 forslag
93 deltakende team fra 15 land leverte inn sine forslag før fristen gikk ut 30. november. Juryen besto av arkitekter og eksperter fra den finske regjeringen, Røde Kors og Det finske flyktningrådet.

Halvannen måned senere ble vinnerne presentert på Det finske arkitekturmuseet i Helsinki. Juryen hadde bestemt seg for å dele førsteplassen mellom tre team fra henholdsvis Finland, Tyskland og Italia.

“AirBnB” for asylsøkere
Teamet bak vinneren fra Italia, Society Lab, foreslo å opprette en app for å integrere asylsøkere i samfunnet.

Gjennom appen kan både asylsøkere og utleiere opprette brukerprofiler og bli del av «Society Lab-fellesskapet». En slags Airbnb for asylsøkere, bortsett fra at oppholdene er av lengre varighet, og at de innlosjerte er forpliktet til å bli kjent med omgivelsene.

Både utleiere og andre kan opplyse om nye boliger til leie, mens asylsøkere kan uttrykke sine behov og kvalifikasjoner. Fordelen er at integreringen starter med en gang, uavhengig av om man får innvilget opphold. I stedet for å bo sammen med andre asylsøkere, får beboerne nærkontakt med det finske samfunnet.