Vil sende ut 25 prosent flere i år

Øker UDI-bevilgninger for å få ut flere

Ulovlige skal ut: Justisminister Knut Storberget varslet i forbindelse med offentliggjøringen av neste års statsbudsjett at regjeringen vil satse hardere på uttransportering med tvang neste år
Foto: Justis- og politidepartementet
Regjeringen øker bevilgningen til politiet for å videreføre det økte tallet på tvangsmessige uttransporteringer av personer med ulovlig opphold i året som kommer.

Måltallet for tvangsreturer ble økt fra 3700 i saldert budsjett 2010 til om lag 4 600 i 2011. Regjeringen ønsker å videreføre dette og derfor er det satt av 24 millioner kroner til å komme i mål på 4 600 tvangsreturer også i 2012.

 – Årsaken til at returene er blitt mer ressurskrevende, er at vi returnerer personer uten lovlig opphold i Norge over lengre avstander. Det betyr at vi ikke sender dem til andre europeiske land, men til hjemlandet, sier justisminister Knut Storberget, ifølge regjeringen.no.

Budsjettforslaget bygger på at prognosen for antallet asylsøkere til Norge i 2011 og 2012 er 11 000, herunder 1 000 enslige, mindreårige asylsøkere.

Halvert saksbehandlingstid

Ifølge regjeringen.no har UDI på ett år halvert saksbehandlingstiden for søknader om beskyttelse. Vanlig saksbehandlingstid var 197 dager i 2010, men er nede i 107 pr. 31. juli 2011.

Bevilgningen skal bidra til ytterligere å få ned saksbehandlingstiden, særlig i saker der barn er involvert.

– Vi foreslår nå å øke bevilgningen til UDI med 14,1 millioner kroner for å øke saksbehandlingskapasiteten. Det skal bidra til ytterligere å få ned saksbehandlingstiden, særlig i saker der barn er involvert, sier Storberget.

Oppholdskort
Til sammen foreslås det en økt bevilgning på 17,3 millioner kroner til politiet i 2012, til innføring og utstedelse av oppholdskort og grenseboerbevis. Oppholdskort for personer som innvilges oppholdstillatelse skal erstatte dagens etiketter i passene.

– Vi arbeider nå med sikte på utstedelse av oppholdskortene innen 20. mai 2012, som er fristen i Schengen-samarbeidet for å utstede oppholdskort med biometriske kjennetegn, meldes det på nettsiden regjeringen.no.