Norge har tidligere blitt dømt i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMK) for brudd på menneskerettigheter grunnet kristendomsundervisning i skolen. Etter dommen i Strasbourg i 2007 ble faget endret til et religions-, livssyns- og etikkfag (RLE) og prosentkravet ble avskaffet. RLE skulle gi elever med ulik bakgrunn mer rom til å utforske forskjeller og likheter i religioner og livssyn. Nå vil regjeringen endre RLE-faget igjen og innføre minst 55 prosent kristendom.
– Faget har en konfliktfylt historie og det er viktig å unngå ny strid fremover. I dag er det usikkerhet om hva regjeringens avtale innebærer i praksis, og Samarbeidsrådet ønsker derfor en bred og inkluderende prosess, sier fagsjef Bente Sandvig i Human-Etisk Forbund.
Viktig å høre på minoritetene
Sandvig legger til at det må til et kunnskapsbasert grunnlag for en eventuell videre utvikling av skolens religions- og livssynsundervisning.
– Behovet for endring må kartlegges og eventuelle endringsforslag må gjennom en bred høring der minoritetene også blir hørt,