Flyktninger, film og fiff

 
Foto: Erik Lingjærde
Filmregissør Jan Vardøen reiste fra oppmerksomheten rundt sitt engasjement for flyktninger i "Refugees Welcome to Norway" til verdens ende, Honningsvåg, der han hadde førpremiere på sin nye film "Høst".

Også “Straight Outa Comton” ble vist under festivalen; om svarte, sinte, unge menn som tar opp kampen mot rasime via sine tekster.

I fjor kom den første spillefilmen “Søvnløs i Lofoten” fra Jan Vardøens hånd. Utelivsgründeren er stilig antrukket og kommer direkte fra førpremieren på sin egen film til en annen filmskaper, Knut Erik Jensens filmklipp, blant annet om flyktningkrisa som oppsto i Finnmark under krigen da tyskerne brente ned alt.

Oslofilm
– Det er sterkt, sier Vardøen om Knut Erik Jensens prosjekt.

Folk er gode.

– Jeg må innrømme at jeg ikke visste at du var filmskaper. Hva handler filmen din om?

– Det er en Oslofilm – og jeg har vært så heldig å få med et stjernelag; Helge Jordal, Ingeborg Sundrehagen Raustøl, Sverre Anker Ousdal, Bjørn Sundquist, Hilde Louise Asbjørnsen og Hege Schøyen, sier Vardøen som har tent en sigar.

Vardøen forteller at filmen først skal vises 16. oktober, men at han fikk en innbydelse til Nordkapp Filmfestival som fristet. Vi står på balkongen utenfor Perleporten, kulturhuset i havna med fiskebåter som speiler seg i vannet mens gatebelysningen legger et nesten sydlandsk preg over kvelden.

Carl I. Hagens melding
– Men, det er en facebookmelding som fikk mye oppmerksomhet tidligere i høst, der Carl I. Hagen mener restauranteieres støtte til flyktninger er egenreklame?

– Ja, vil du vite hva som skjedde? Det startet med en twittermelding som jeg ikke besvarte, sier Vardøen som startet en giverstafett blant restauranter i Oslo. 21 restauranter ønsker å dele ut gratis mat til flyktninger som kommer til hovedstaden. Med på veldedighetslaget er mannen bak Ylajali, Olympen, Arakataka og mange flere, Nevzat Arikan.

Carl I. Hagen (FrP) skrev følgende om giveraksjonen “Det jeg savner er folk som sier de vil ta imot folk i sine egne private hjem og gi de mat og opphold de neste fem år. Det å gi litt med TV kameraene tilstede gir ikke inntrykk på meg! Det er litt for populistisk og et forsøk på å lyse seg i glansen og skaffe reklame for sin restaurant og er ikke særlig imponerende!”

– Jeg er styremedlem i “Refugees Welcome to Norway” som gikk fra 20 000 til godt over 80 000 på to uker! repliserer Vardøen. 

– Alle ville være med
Vardøen er godt kjent: Bar Boca, Aku Aku og Hotel Havana er bare et knippe av utestedene han står bak, men det var på kjøkkenet hjemme han startet å lage mat til flyktningene.

– Jeg begynte å lage mat på kjøkkenet hjemme – og plutselig ville alle andre være med. Folk ser at de kan gjøre noe. Folk er gode, de ønsker å hjelpe til om de får en sjanse, sier Vardøen på sin forte, karakteristiske måte.

«Høst» har han finansiert på egenhånd og filmen er tatt opp i Vigelandsparken, i mausoleet, på Theatercaféen og i Nasjonalgalleriet, en film som skal vise et mer glamorøst Oslo, åpenbart et som står til Vardøens fremtoning.

Rett fra gata
Formålet er den samme, men fremtoning og språk en helt annen når rasisme tas opp gjennom hip-hopernes synsvinkel.

“Straight Outta Compton” handler om hip-hop gruppa N.W.A som revolusjonerte hip-hop-kulturen da de i 1987 tok til orde mot autoriteter og ga omverden en kikk inn i harde oppvekstvilkår i det sørlige Los Angeles. Scener som man kjenner fra nyhetene, der svarte blir arrestert vilkårlig på grunn av sitt utseende, er med, men også hip-hop-kulturen med; dop, våpen, penger og damer.

– Vår kunst reflekterer våre oppvekstvilkår, O’Shea Jackson Jr. i rollen som mens Corey Hawkins spiller Dr. Dre og, Jason Mitchell Eazy-E.

Filmen, som har fått svært gode anmeldelser, vises foreløpig kun utvalgte steder.