Den internasjonale suksessfilmen Slumdog Millionaire har bergtatt, ikke bare nordmenn, men hele verden. Filmen som har vunnet fire Golden Globe og er nominert til ti Oscar hadde Norges-premiere 23. januar.
Selv om filmen er spilt inn i India og bare har indiske skuespillere [hovedrolleinnhaveren Dev Patel er født og oppvokst i London, og har indisk-kenyanske foreldre, red. anm.], er det en brite, Danny Boyle, som har regissert den. Språket i filmen er også engelsk, så helt Bollywood er den ikke. Likevel har den noen elementer i seg som er vanlige å se i bollywoodfilmer, ifølge nettmagasinet X-plosivs redaksjonsleder Shazia Sarwar som har anmeldt filmen. Slumdog Millionaire har en kjærlighetshistorie, en helt og skurker og den er fargerik – helt i stil med bollywoodfilmer.
Filmen har fått strålende kritikk. I VG fikk den terningkast 6.
– Aviser som VG og Dagbladet må omtale bollywoodfilmer, slik at flere nordmenn ønsker å se dem.
Leder i Cinema Bollywood, Shahzad Ghufoor Butt.
Fordomsfulle nordmenn
Slumdog Millionaire ble vist på vanlige norske kinoer. Det er en ære få bollywoodfilmer får oppleve. Men det er ikke fordi kinematografene ikke vil.
At Slumdog millionaire ble satt opp på norske kinoer, mener Butt henger sammen med at filmen har vunnet – og er nominert til – flere priser. Den fått bra kriitkk og er blitt vist på ulike festivaler. Dessuten er filmen på engelsk, noe vanlige bollywoodfilmer ikke er, selv om de er tekstet på engelsk.
Fakta
Slumdog Millionaire – Han som hadde svar på alt, er en britisk film fra 2008 regissert av Danny Boyle. Filmen er basert på boken Q&A av Vikas Swarup, og er spilt inn i India. Filmen vant publikumsprisen under Toronto Internasjonale Filmfestival i 2008.
Filmen følger gatebarnet Jamal Malik fra han er en ung gutt, til han som en ung mann deltar i den indiske versjonen av Vil du bli millionær? Gjennom spørsmålene fortelles Jamals historie.
Filmen er blant annet spilt inn i slummen i Mumbai og ved Taj Mahal.
Filmen har blitt nominert til ti Oscar, og ble kåret til beste film i 2008 av The National Board of Review. Filmen var nominert i fire kategorier under 2008-utgaven av Golden Globes, og vant alle fire. For beste dramafilm, beste regissør, beste manus og beste filmmusikk.
Kilde: Wikipedia