-Demokratisk problem

Tidligere statssekretær Krishna Chudasama (Ap) mener det er et demokratisk problem at regjeringen ikke har en eneste statssekretær med flerkulturell bakgrunn.

– Partiene bør tenke helhetlig og mangfoldig, sånn at flere får samme mulighet som det jeg fikk, sier Chudasama.
Hun var statssekretær i Barne- og likestillingsdepartementet i et drøyt år før hun måtte gå av i desember i fjor på grunn av endringer i departementenes politiske ledelse.

Mindreverdige
Krishna Chudasama var ikke delegat på Arbeiderpartiets landsmøte i april, der kun fem av 300 delegater ifølge Dagsavisen hadde ikke-vestlig bakgrunn.
– Det er et demokratisk problem. Folk med en annen kulturell bakgrunn kan ha andre interesser og erfaringer enn majoriteten. Innvandrere er en mangfoldig gruppe med mange forskjellige hjertesaker. Det er viktig å ha med folk med ulik bakgrunn. Det gjør at beslutninger kan fattes på et bredest mulig grunnlag, sier den tidligere statssekretæren.
– Hva kan gjøres for å øke andelen flerkulturelle i politikken?
– Mange har i ryggmargen at de må være flinkere enn majoriteten for å komme i politikken. Den følelsen må de kvitte seg med. Det holder å være like flink, svarer Chudasama, som mener engasjement og et klart budskap er viktigst.

Mentorordning
Men alt er ikke opp til den enkelt. De politiske partiene har også et ansvar.
– Alle partier har et ansvar for å rekruttere flerkulturelle politikere. Det handler om bedre tilrettelegging og å få folk til å føle seg velkommen i partiene. En mentorordning kunne være et bra tiltak. Rekruttering av innvandrere bør imidlertid ikke baseres på at innvandrere skal være eksperter på innvandrersaker. Det er ikke uvanlig at mange innvandrere har andre interesser og kompetanseområder enn det som går på innvandrersaker. Medier og partier gir ofte en innvandrerpolitiker en rolle som innvandreralibi, sier Krishna Chudasama.
– Tror du alkoholkulturen kan bidra til å holde folk unna politikken?
– Er man engasjert og har klare meninger klarer man fint å avstå fra alkohol, selv om alkoholserveringen kanskje kan være et hinder for noen. Men det finnes jo mange nordmenn som også er avholdsmennesker.

Alkohol
Krishna Chudasama, som opprinnelig er inder fra Tanzania, er skeptisk til en utvikling der beslutninger tas på arenaer hvor det serveres alkohol.
– Dersom grunnlaget for beslutninger gjøres på uformelle sammenkomster hvor det serveres alkohol, får ikke de som ikke drikker nok innflytelse på beslutningene, sier hun.
Foran høstens kommunevalg står Chudasama oppført på Arbeiderpartiets liste i Fredrikstad. Hun er også kandidat til fylkestinget i Østfold.

Kort til toppen
Mange politiske partier har hatt landsmøte i vår. Venstre er ett av dem. Der i gården hadde fem av 176 delegater ikke-vestlig bakgrunn. Det utgjør 2,84 prosent av delegatene, og Venstre gjør det sånn sett litt bedre enn Arbeiderpartiet. Men også for Venstre er det et godt stykke frem. Seks prosent av befolkningen har ikke-vestlig bakgrunn.
– Det er hyggelig at vi er oppe i nesten tre prosent, men jeg håper det øker. Det er alltid et mål å ha en medlemsmasse som gjenspeiler befolkningen, sier generalsekretær i Venstre, Terje Breivik, i en kommentar.
Han mener partiene bør informere flerkulturelle om hvor kort vei det er til toppen, for å få flere til å engasjere seg.