– Fører til mer stigmatisering

I kjølvannet av pågripelsen av tre somaliske menn på Grønland i Oslo sentrum torsdag, frykter somalske ledere i Norge mer stigmatisering av somaliere i tiden fremover.
Thu Strande
Latest posts by Thu Strande (see all)

Tre menn med somalisk bakgrunn ble torsdag pågrepet av politiets sikkerhetstjeneste (PST). Somalierne var siktet for å ha støttet terrorvirksomhet i hjemlandet. To av dem ble senere løslatt, mens den siste ble varetektsfengslet lørdag.

Musse Bashe, leder i Somalisk nettverk,  og Iman Ahmed Hussein som leder  Somalisk studentforening tror pågripelsene vil gjøre livet vanskeligere særlig for de somaliere som allerede sliter på arbeids- og boligmarkedet.

Økt mistenksomhet
Bashe tror hendelsen vil øke mistenksomheten mot somaliere, og viser til politirazziaene som fant sted i 2001. – Vi føler at dette er med på å stigmatisere somaliere. Vi har fått mye negativ mediefokusering, blant annet når det gjelder terrormistenksomhet, arbeidsledighet, kriminalitet og omskjæring. Summen av alt dette øker avstanden mellom nordmenn og somaliere, sier Bashe til Utrop.
– Hva kan dette føre til?
– Det kan blant annet føre til at det blir vanskeligere å være somalier i Norge. Det gjelder blant annet å komme inn på arbeidsmarkedet og når det gjelder anskaffelse av bolig. Det vil spesielt gå utover de mest sårbare somalierne, sier Bashe.

Vil fortsette å sende penger
Somalierne som ble pågrepet, var siktet for å ha sendt penger til hjemlandet der de støttet terrorvirksomhet. Bashe tror ikke at somaliere vil slutte å sende penger til familiene sine, av frykt for få mistanken om å støtte terror, rettet mot seg. Bashe kjenner til svært få saker der somaliere støtter terrorisme.
– Jeg vet med sikkerhet at finansiering av terrorisme, ikke har stor omfang i miljøet, avslutter Bashe.

Utrop har også vært i kontakt med Ahmed Siyad, som er leder for Somalisk utviklingsfond. Siyad ønsker ikke å utdype saken nærmere, men sier at han tviler på at somaliere vil bli mer stigmatisert som følge av pågripelsene.

Uheldig
Iman Ahmed Hussein, som er medieansvarlig i Somalisk studentforening, sier til Utrop at hun synes saken først og fremst er uheldig.
– Dette er en trist sak, og det er klart at mistenksomheten rettet mot somaliere vil øke. Det er synd at vi alle blir skåret over en kam, sier Hussein.

Hussein tror hendelsen vil skape spesielt store problemer for unge somaliere.
– Vi kjenner oss ikke igjen i mediebildet som blir skapt av oss. Mange somaliere blir fremstilt som sosialklienter og khat-tyggere. Det er viktig at mediene tar mer initiativ til å gå dypere inn i det somaliske miljøet, og vise mer forståelse for kulturen vår. Mediene velger bare å fokusere på en liten bit av det somaliske miljøet og blåse den opp til store oppslag, sier Hussein som savner et mer nyansert og helhetlig bilde av somaliere.