DJ Keti, 44, snurrer balkanmusikk

Si DJ – eller disc jockey – og de aller fleste ser for seg en ung mann eller dame på et kult sted. Glem det! Kerstin Wahlberg er 44 år og snurrer med fordel plater fra det tidligere Jugoslavia.
Thu Strande
Latest posts by Thu Strande (see all)

Kallenavnet er DJ Keti. Wahlberg har norsk mor og svensk far, men liker aller best den jugoslaviske kulturen.

– Første gang jeg kom til det tidligere Jugoslavia ble jeg forelsket i landet, sier hun.

Hun har ikke mange kolleger på sin egen alder.

– De fleste er minst ti år yngre enn meg. Men det er ikke noe problem.

Noen ganger spør jeg meg selv hvorfor jeg ikke gir meg. Men jeg har mange gode venner i musikkmiljøet. Det viktigste er å ha det gøy, og det har jeg, sier Kerstin Wahlberg.

Veien frem til jobben som DJ har delvis vært tilfeldig. – Jeg hadde min første spillejobb i 1986. Det var i Skopje i Makedonia på en klubb som viste seg å være illegal, forteller DJ Keti.

I 1997 flyttet hun tilbake til Oslo. Et av favorittstedene ble Cafe Sør. Kerstin kom stadig med musikkønsker, og tok også med sine egne plater for å få dem spilt på kafeen.

– Til slutt sa personen som var DJ der at jeg kunne spille selv, sier 44-åringen. Hun har også spilt på Nomaden, og for tiden spiller hun på Nordens største balkanklubb – Balkan Beat Party – på Parkteatret.

– Jeg spiller musikk fra hele verden, men jeg liker spesielt godt musikk fra Balkan, Afrika og Midt-Østen. Musikk har vært en rød tråd gjennom hele livet mitt, forklarer DJ Keti.

Som ung var hun punker. Nå er det datteren på 17 som er gått inn i det samme miljøet.

– Jenter i den alderen synes ofte at mødrene er teite. Datteren min synes det er kult at jeg også har vært punker. De som er unge i dag og som søker sin egen stil har større frihet og aksept sammenlignet med da jeg vokste opp, sier Kerstin.

Men familien hennes likte ikke det at hun var punker. – Jeg vokste opp i Sverige, men hadde mesteparten av punkertiden i Narvik. Narvik er et lite sted, og familien var redd for hva naboene skulle si. Jeg bodde mye hos bestemor. Hun er en klok dame, og hun godtok meg, forklarer hun.

Kjærligheten til Jugoslavia ligger langt tilbake i tiden. – Da jeg var 16 år skulle jeg og en venninne dra på interrail. Vi ville besøke et punkband som heter The Stranglers i London. Vi hadde brevvekslet med dem i ett år, forteller Kerstin.

Men dette likte ikke bestemor. Hun hadde derfor i hemmelighet meldt Kerstin på en arbeidsleir for ungdommer i Jugoslavia.

– Bestemor fortalte masse om ungdomsleiren og til slutt ble jeg overbevist og dro til Jugoslavia. – Da jeg kom dit følte jeg meg hjemme. Etter det har jeg besøkt landet mange ganger. Senere ble jeg også forelsket og giftet meg med en jugoslav, sier DJ Keti.

Om Kerstin Wahlberg

Alder: 44

Jobb: Disc Jockey. Spiller musikk fra Balkan på klubber og diskoteker

Første spillejobb: Skopje i Makedonia i 1986

Fra: Narvik

Inspirert av: Jugoslavisk kultur.

Tidligere punker, men er i dag glad i musikk fra Afrika og Midt-Østen, i tillegg til favoritten Balkan Beat.