Innvandring redder Storbritannia fra alderskrisen

Befolkningen ellers i EU blir stadig eldre.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

En kombinasjon av høye graviditetstall blant yngre kvinner og økt innvandring de siste årene vil sørge for Storbritannia, og i delvis Frankrike, vil komme til å dempe de store utgiftene grunnet stadig høyere levealder, pensjonsutgifter og mangel på yngre arbeidskraft i øvrige EU-land, skriver avisen The Telegraph.

Tallene har avisen hentet fra en ny rapport laget av Europa-kommisjonen. Rapporten varsler at både finankrise, “alderskrise” og restriktiv politikk i forhold til sårt tiltrengt arbeidsinnvandring vil ha en negativ effekt på kontinentets økonomi. Land som Tyskland kan i årene 2015-35 oppleve en nedgang i arbeidsfør befolkning på opptil 29 prosent, mens land som Polen, Romania, Bulgaria, samt medlemslandene i Baltikum kan få en nedgang på opptil hele 39 prosent.

– EUs medlemmer vil få en stadig høyere rate av innbyggere som er avhengige av en eller annen helse- og pensjonsordning. Forholdet mellom arbeidsfør og ikke-arbeidsføre/alderspensjonerte kommer til å være to for en, istedenfor dagens, som er fire til en, siterer The Telegraph innholdet i rapporten.

Ved midten og slutten av perioden 2015-2050 vil Storbritannia ha 45 millioner arbeidsføre innbyggere, noe som vil være høyest i EU i forhold til andre unionsland. Veksten forutsetter igjen at landet kan tiltrekke seg nok arbeidsinnvandring.