Aden trekker seg fra kvinnepanelet

Forfatteren Amal Aden har kommet langt. Fra et liv på gate i Somalia og et miljø preget av rus og kriminalitet i Oslo til forfatterstemme i Aschehoug. Nå har hun vunnet Zola-prisen.
Foto: Henrik Kreilisheim
Årsaken er blant annet manglende tillit til hvordan Audun Lysbakken vil følge opp det Kvinnepanelet kommer fram til.

– Min tid er veldig begrenset. Jeg har mye å gjøre, og man må føle at man kan bidra med noe for å sitte i et panel. Jeg synes initiativet er bra og har stor respekt for kvinnene som deltar. Men det jeg lurer på er hva Audun Lysbakken kommer til å gjøre med det han får, når han ikke klarer å avgjøre en enkel sak som HRS-saken. Jeg orker ikke å sitte i timevis for å levere noe til Lysbakken som han ikke vil gå videre med, sier Aden til Klassekampen.

Det var i fjor sommer at Aden varslet om uetiske metoder i stiftelsen Human Rights Service (HRS), hvor hun tidligere var ansatt. HRS skulle ha tatt opp hemmelige opptak av samtalen mellom dem. To uavhengige jurister som har gjennomført granskingen konkluderer med at lydbåndopptakene HRS har tatt av Aden er uakseptable. Jakhelln sier til Aftenposten at HRS har brutt loven.

– Nå har saken om Human Rights Service pågått ganske lenge, og det har gått altfor lang tid. Jeg håper virkelig Audun Lysbakken kan svare, slik at vi får avsluttet denne saken. Han må ta en avgjørelse, sier Aden.

Audun Lysbakken var ikke tilgjengelig for kommentar i går, men statssekretær Henriette Westrin sier til Klassekampen at det er IMDi som har ansvaret for å forvalte støtteordningene, og at de dermed må vurdere om kriteriene er fulgt.– Men kan man motta støtte dersom man har begått et lovbrudd, slik Jakhelln påstår at HRS har gjort?

– Da må det i så fall anmeldes. Verken IMDi eller vi kan drive politietterforsking, sier Westrin.