Chiles president lover gjenoppbygging

Kandidat: Den omstridte Sebastian Piñera ligger godt an på meningsmålingene foran siste og avgjørende runde av presidentvalget i Chile
Foto: Wikimedia Commons
I dag innsettes Sebastian Pinera som Chiles president.
0Shares

Chiles nyvalgte president Sebastian Pinera blir offisielt innviet i dag kl. 16.00 norsk tid, ifølge tv-kanalen Canal 13. Et titalls statsoverhoder er invitert til begivenheten.

Innsettelsesseremonien som skal avholdes ved kongressen i Valparaiso, kommer til å bli sterkt preget av jordskjelvet og tsunamien som rammet landet 27. februar. Hele arrangementet vil bli sterkt nedtonet av respekt for ofrene. Blant annet vil man kansellere den tradisjonelle innsettelsesmiddagen.

Blandede følelser

Forlater embedet med svært blandede følelser: avtroppende president Michelle Bachelet. Foto: Wikimedia Commons.

Avgående president Michelle Bachelet ville med sin 80 prosents oppslutning vunnet en soleklar seier hvis Chiles grunnlov hadde tillatt gjenvalg. Hun sier til Canal 13 at hun forlater presidentstolen med svært “blandede følelser”.

– Jeg er trist for det som har skjedd de siste dagene. Samtidig er jeg lettet over at vi
har oppfylt det meste vi forpliktet oss til og at folket er stolt over det vi har klart å bygge opp i løpet av vår regjering.

Utfordringene i kø

I sin valgkamp gav Pinera uttrykk for at han ville fokusere på å fortsette å skape økonomisk
vekst og arbeidsplasser, samtidig som hans nye administrasjon ikke ville gjøre betydelige endringer på sin forgjengers sosialpolitikk.

Nå står imidlertid den ene etter den andre utfordringen i kø. Tusenvis av mennesker er blitt hjemløse etter skjelvet, og rundt en halv
million hjem ødelagt. Tonen er endret, og fokuset ligger i å gjenreise landet etter naturkatastrofen.

– Vi vil ikke bli en regjeringen i jordskjelvets, men snarere tvert imot en regjering i gjenoppbyggingens tegn, uttalte han til Canal 13.