Innvandrere gjør stor frivillig innsats

Mangfold i praksis: Enhet for mangfold (EMI) i Oslo ser stor vilje til frivillig innsats blant innvandrerorganisasjonene. ERAS er et samarbeid mellom 25 innvandrerorganisasjoner og organiserer hvert år en festival i Oslo sentrum (bildet)
Foto: ERAS
Oslo kommune har som målsetting at Oslo skal være en åpen og inkluderende hovedstad. For å oppnå dette skal Enhet for mangfold og integrering (EMI) støtte opp om foreninger og ressursmiljøer i minoritetsbefolkningen.

En annen målsetting er at alle innbyggere skal ha gode muligheter for å klare å skaffe seg utdanning og arbeid. OXLO – Oslo Extra Large er Oslo kommunes  kampanje for å synliggjøre Oslo som en mangfoldig og flerkulturell by. En del av det flerkulturelle er de 290 registrerte organisasjonene som er knyttet til minoritetsmiljøer.

EMI har ansvar for tildeling av Oslo kommunes tilskudd til integrering- og mangfoldstiltak og Statens tilskudd til frivillig virksomhet i lokalsamfunn. Gjennom denne jobben får vi kjennskap til mange innvandrerorganisasjoner og deres virksomhet. EMI ser at mange innvandrere bruker mye tid og ressurser på organisasjonsvirksomhet. De har prosjekter og tiltak som både er samfunnsnyttige og til stor glede for mange enkeltmennesker. 

Deltakelse i samfunnet
Mange innvandrerorganisasjoner mener at deltakelse er en viktig vei til integrering, og gjennomfører tiltak for å øke innvandrernes deltakelse i samfunnet. Afghansk kulturell forening i Oslo jobber slik. I 2009 gjennomførte de tiltaket «Nøkkelen til suksess: Integrering og aktiv deltakelse i samfunnet» hvor de blant annet arrangerte et seminar for rundt 300 personer om betydningen av språk, utdanning og aktiv samfunnsdeltakelse og et annet seminar for cirka 100 personer om hvor viktig det er at barna går i barnehage. 

EMI opplever at organisasjonene setter pris på kontroll og at de har et sterkt ønske om å følge de krav som gjelder.

Somalisk Studentforening ønsker å mobilisere unge til å ta høyere utdanning. De arrangerer og tilbyr blant annet rådgivning, seminarer, fengselsbesøk og skolebesøk. Foreningen gir også leksehjelp til 60-70 ungdommer hver uke. Styreleder Abdisamad Ahmed forteller at motivasjonen hans er å hjelpe andre.

– For at vi best mulig skal lykkes, må vi hjelpe hverandre, sier Ahmed.

I tillegg til jobb og utdanning er mange organisasjoner opptatt av å jobbe for å styrke kontakten mellom hjem og skole/barnehage. I OXLO Nyhetsbulletin nr. 11/08 understreker rådgiver på minoritetsfeltet i Oslo Politidistrikt, Ingjerd Hansen, viktigheten av samarbeid med innvandrerorganisasjonene. 

– Vi setter pris på å bli invitert for å snakke om politiarbeidet og å få innspill på hvordan vi kan bli bedre, sier hun.

Samarbeid
Organisasjonene utgjør  en ressurs for mange offentlige virksomheter, både som kompetanseinnehavere i flerkulturelle spørsmål og som kanal for å nå fram med informasjon. I tillegg kan man sammen få til tilbud og aktiviteter som det offentlige ikke klarer å gjennomføre alene. Internasjonal helse- og sosialgruppe (IHSG) er et nettverkssamarbeid som sikter mot å gjøre integrasjonsprosessen enklere for minoritetsgrupper. Medlemmene er både etniske nordmenn og personer med innvandrerbakgrunn. Et av IHSGs overordnede mål er å bistå institusjoner, helsevesen og myndigheter i arbeidet med å gjøre tilbudet mer brukervennlig for minoritetsgrupper. IHSG blir blant annet brukt som høringsinstans for helsemyndighetene.

Flere bydeler har inngått samarbeid med innvandrerorganisasjoner. Bydel Alna fikk i 2009 OXLO-prisen, blant annet for sitt gode samarbeid med mange innvandrerorganisasjoner i bydelen. I Bydel Stovner har de også benyttet seg av den ressursen innvandrerorganisasjonene i bydelen utgjør. Sammen med Stovner Somalisk Ungdomsklubb har de blant annet fått til en gruppe som spiller bordtennis og som har blitt medlem av Norges bordtennisforbund. SaLTO-koordinator (SaLTO: samarbeid mellom Oslo kommune og Oslo politidistrikt) Tove S. Christiansen mener at bydelen vinner på å samarbeide med organisasjonene.

– Et eksempel på det er vårt samarbeid med Internasjonal kvinneklubb. I tillegg til sosiale aktiviteter som hyttetur har vi temamøter, og i forbindelse med årets 8. mars arrangerer vi i fellesskap en markering av kvinnedagen, sier Christiansen.

I Bydel Bjerke er ett eksempel på positivt samarbeid Bjerke Mela. Dette er en festival for hele byen med internasjonal musikk, dans, mat og andre aktiviteter for barn og voksne.

Mange søknader, stor innsats
Søknadene fra innvandrerorganisasjonene i 2010 viser at innsatsviljen er stor. Mange ønsker å samarbeide med organisasjoner med annen etnisk tilknytning, noe som fører til at møteplasser på tvers av kulturer oppstår. Et godt eksempel på dette er ERAS, et nettverk av 25 innvandrerorganisasjoner, som de to siste årene har arrangert den flerkulturelle ERAS-festivalen på Youngstorget. Festivalen synliggjør mangfoldet i byen.

Isabel Espinoza representerer Kulturgruppa Victor i ERAS.

– Jeg tror ERAS er ganske unikt med tanke på at medlemmene kommer fra ulike kulturer og det er et stort aldersspenn mellom medlemmene, sier hun.

Mange innvandrerorganisasjoner tar også ansvar  for å ivareta sin kultur og egenart. Dette er med å styrke og berike mangfoldet i Oslo.

I tillegg til den store frivillige innsatsen, som er bærebjelken i dette arbeidet, er offentlig tilskudd med å gjøre virksomheten mulig. Det blir stilt strenge krav til rapportering og regnskap, og organisasjonene blir kontrollert. EMI opplever at organisasjonene setter pris på denne kontrollen og at de har et sterkt ønske om å følge de krav som gjelder.

Tilskudd i Oslo kommune 2009

    *Oslo kommunes tilskudd til integreringstiltak

2.900.00 kr. er satt av til denne ordningen, 138 innkomne søknader med samlet søknadssum på 15.510.000 kr.

    * Oslo kommunes tilskudd til store frivillige innvandrerorganisasjoner- og sentra

600 000 kr. er bevilget til denne ordningen, seks innkomne søknader med samlet søknadssum på 2.760.935 kr.

    * Tilskudd til frivillig virksomhet i lokalsamfunn som bidrar til deltakelse, dialog og samhandling.
 
     4.455.396 kr. er over statsbudsjettet bevilget Oslo kommune, 118 innkomne søknader med samlet søknadssum på 13.408.740. 2.788.50 ble innvilget til tiltak. 1.257.288 ble innvilget til grunnstøtte (drift).