Kåret til årets norsk-somaliske kvinnelige rollemodell

Faisa Warsame ble kåret til årets kvinnelige rollemodell under en norsk-somalisk gallamiddag sist helg.
Foto: Privat
Faisa Warsame, sosionomen som ble utsatt for hatkriminalitet på Tøyen, fikk pris fra organisasjonen Innocents Norge.

Norsk-somalieren, som bor på Tøyen, fikk prisen under veldedighetskvelden En kveld for Somalia, avholdt sist helg. Her ble hun kåret til årets kvinnelige rollemodell for arbeidet hun gjør i nærmiljøet og bydel Gamle Oslo som sosionom.

Her er Warsame fotografert like etter å ha fått prisen.
Foto : Privat

– Kvelden var del av en gallamiddag som samlet ulike ressurspersoner fra det norsk-somaliske miljøet. Fokuset var å fremme folk som bidrar positivt i samfunnet, å fremme rollemodeller som da særlig unge norsk-somaliere kan se opp til, sier hun til Utrop.

– Hvordan reagerte du på utdelingen?

– Jeg ble veldig glad og er takknemlig. Jeg fikk vite noen dager på forhånd at jeg var nominert. Prisen gir meg nytt giv til å jobbe videre med de sakene jeg kjemper for.

Opplevde hatkriminalitet

Warsame har selv blitt utsatt for hatkriminalitet på Tøyen, da hun høsten 2018 opplevde rasistisk vold og verbal forulemping fra en 32-årig kvinne på vei hjem fra dagligvarebutikken på Tøyen senter. Kvinnen er senere blitt tiltalt for hendelsen.

Episoden motiverte norsk-somalieren til å ta til motmæle, blant annet gjennom å være medarrangør på en markering mot rasisme på Tøyen torg.

– For meg er kampen mot hatytringer, og hatvold spesielt viktig. Ikke bare fordi jeg opplevde det selv, men fordi mange andre i samme situasjon opplever det samme. Vi som er minoritetskvinner er spesielt utsatte.

For Warsame er det spesielt viktig å få andre til anmelde når slike episoder skjer.

– Hatkriminalitet har mange mørketall, som vil forbli mørketall hvis ikke folk anmelder. Jeg vet om mange som opplever rasisme nesten på ukentlig basis, og som tier fordi man ikke har tillit til at politi eller andre instanser vil ta saken videre. En viktig del av arbeidet mitt er å skape mer tillit, slik at folk i større grad samarbeider med myndighetene når slike episoder hender, sier hun.