Norsk-tyrkere med stolaksjon mot menneskerettsbrudd

I helg holdt norsk-tyrkere en protest på Eidsvolls plass mot det de ser på som menneskerettsbrudd mot politiske fanger i de tyrkiske fengslene.
Foto: Facebook/DNFriheten
Flere politiske fanger har omkommet i tyrkiske fengsler den siste tiden. I helgen samlet norsk-tyrkere seg til protest på Eidsvolls plass til protest.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Nettverket Den nordiske friheten sto bak markeringen. Selv beskriver de seg selv som “tyrkiske flyktninger bosatt i Norge, utsatt for menneskerettighetsbrudd i Tyrkia”.

Under hashtaggen #thatsenough protesterte etter det de som flere hendelser med menneskerettsbrudd i tyrkiske fengsler med en stolaksjon.

– Vi snakket om det mystiske dødsfallet til den fengslede eks-politibetjenten Mustafa Kabacioglu som ble funnet livløs i sin celle på en plastikkstol. Samtidig kastet vi lys over saken om den kurdiske bonden Servet Turgut, som ble kastet ut av et militærhelikopter, og omkom etter 19 dager i koma, uttalte organisasjonen i en pressemelding til Utrop.

– Uakseptabel situasjon

Under markeringen gikk appellene med klar beskjed om at behandlinger av fanger i landet må endres.

– Situasjonen hvordan fanger, herunder motstandere av Erdogan-regimet behandles er uakspetabelt, med menneskerettsbrudd og forfølgelse.

Folk har blitt utsatt for nærmest lovløs behandling fra myndighetene i over ti år, ifølge personer tilknyttet nettverket, som nå krever endringer.

– Journalister, akademikere, fritenkere og politiske fanger sitter fortsatt i fengsel mens mafiakriminelle, narkotikasmuglere, voldtektsmenn og drapsmenn slipper fri. Sikkerhetsstyrker og dommerr blir beskyttet med så å si politisk straffefrrihet. Selv om Tyrkia ikke har dødsstraff, kan politiske fanger risikere livet. Vi ønsker ikke at flere mennesker skal dø eller bli drept i fengsler på en slik orkestrert måte. Vi ønsker frihet for alle som er uskyldig dømt, og for politiske fanger, At lov og rettferdighet gjelder for alle.