Norsk-tyrkere med stolaksjon mot menneskerettsbrudd

I helg holdt norsk-tyrkere en protest på Eidsvolls plass mot det de ser på som menneskerettsbrudd mot politiske fanger i de tyrkiske fengslene.
Foto: Facebook/DNFriheten
Flere politiske fanger har omkommet i tyrkiske fengsler den siste tiden. I helgen samlet norsk-tyrkere seg til protest på Eidsvolls plass til protest.
477Shares

Nettverket Den nordiske friheten sto bak markeringen. Selv beskriver de seg selv som “tyrkiske flyktninger bosatt i Norge, utsatt for menneskerettighetsbrudd i Tyrkia”.

Under hashtaggen #thatsenough protesterte etter det de som flere hendelser med menneskerettsbrudd i tyrkiske fengsler med en stolaksjon.

– Vi snakket om det mystiske dødsfallet til den fengslede eks-politibetjenten Mustafa Kabacioglu som ble funnet livløs i sin celle på en plastikkstol. Samtidig kastet vi lys over saken om den kurdiske bonden Servet Turgut, som ble kastet ut av et militærhelikopter, og omkom etter 19 dager i koma, uttalte organisasjonen i en pressemelding til Utrop.

– Uakseptabel situasjon

Under markeringen gikk appellene med klar beskjed om at behandlinger av fanger i landet må endres.

– Situasjonen hvordan fanger, herunder motstandere av Erdogan-regimet behandles er uakspetabelt, med menneskerettsbrudd og forfølgelse.

Folk har blitt utsatt for nærmest lovløs behandling fra myndighetene i over ti år, ifølge personer tilknyttet nettverket, som nå krever endringer.

– Journalister, akademikere, fritenkere og politiske fanger sitter fortsatt i fengsel mens mafiakriminelle, narkotikasmuglere, voldtektsmenn og drapsmenn slipper fri. Sikkerhetsstyrker og dommerr blir beskyttet med så å si politisk straffefrrihet. Selv om Tyrkia ikke har dødsstraff, kan politiske fanger risikere livet. Vi ønsker ikke at flere mennesker skal dø eller bli drept i fengsler på en slik orkestrert måte. Vi ønsker frihet for alle som er uskyldig dømt, og for politiske fanger, At lov og rettferdighet gjelder for alle.