Mange minusgrader for migranter som sover under åpen himmel i Bosnia

Etter press fra EU har bosniske myndigheter greid å innkvartere flere hundre mennesker som bodde i en nå nedbrent leir nordvest i Bosnia. (Illustrasjonsfoto)
Foto: Julian Buijzen
Temperaturen har falt til langt under minus i Bosnia, noe som gjør livene til hundrevis av migranter og flyktninger som sover utendørs, enda verre.

Flesteparten av dem som mangler tak over hodet, er menn fra Midtøsten og Asia, men det finnes også familier med små barn som nå sover under åpen himmel.

Meteorologene i Bosnia og Kroatia har advart landenes egne innbyggere om at de ikke bør oppholde seg for lenge ute i vinterværet. De har varslet at temperaturen kan falle helt ned til 15 minusgrader.

Etter press fra EU har bosniske myndigheter greid å innkvartere flere hundre mennesker som bodde i en nå nedbrent leir nordvest i Bosnia. Leiren ligger like ved grensen til Kroatia, der mange migranter forsøker å passere for å ta seg nordover i Europa.

– Forrige natt var veldig kald. Vi har det veldig vondt, sier Shahin fra Bangladesh, som bor i et lite telt i en skog ved byen Velika Kladusa.

Kulda førte til at han ikke fikk sove.

Han er en av mange migranter som i månedsvis har vært uten skikkelig innkvartering, hvorav noen har gjort flere titall forsøk på å komme seg over grensen, men kun for å bli sendt tilbake av kroatisk grensepoliti.

Teltleiren som Shahin bor i, består av flere telt innimellom trærne. Bakken er frossen, og flere av beboerne vasker seg ute i minusgrader. De tenner bål for å varme seg, og har verken toaletter eller elektrisitet, heller ikke rent drikkevann.

– Det er ikke trygt, det er veldig helsefarlig, vær så snill og hjelp oss, ber Shahin.

Inni fabrikken sover folk enten bare med et teppe rundt seg eller inne små telt. Bygningen er uten vinduer og gir liten beskyttelse mot kulden.

I et forlatt hus ved den kroatiske grensen har et afghansk par søkt ly sammen med sine fire barn.

De lager mat på en ovn som fyres opp med ved, tenner stearinlys når det blir mørkt og bruker etterlatte møbler mens de venter på en mulighet til å krysse grensen. De forteller nyhetsbyrået AP at de har forsøkt å komme seg til EU-landet Kroatia 40 ganger, men at de er blitt sendt tilbake hver eneste gang.