– Livscoaching har ikke etnisk forankring

Sammia Naz Zaeem er livscoach gir ut bok om parmekling.
Foto: Privat
Sammia Naz Zaeem har i årevis meklet og veiledet ulike mennesker. Nå er hun klar med bok.

I utgivelsen “Hemmeligheten til et godt forhold” tar Zaeem opp hvordan par sammen kan løse hverdagslivets utfordringer.

– Utgivelsen er basert på mine erfaringer fra parterapi og mekling i ekteskapssaker. Jeg har sett at det er behov for et verktøy der par kan prøve å løse sine små og store utfordringer selv. I denne boka får man tips og råd om hvordan en kan løse sine hverdagslige konflikter og finne tilbake til kjærligheten i parforholdet.

Utfordrende, men givende

Norsk-pakistanske Zaeem er sertifisert life coach, og konfliktmekler, og har siden ung alder vært opptatt av å hjelpe folk. Som tenåring veiledet hun venner og klassekamerater. Etterhvert gjorde hun dette til en utdanningsvei, og tok utdanning innen organisasjon og ledelse med fordypning i motivasjonspsykologi, i tillegg til kurs i kognitiv terapi.

– For meg er coaching og mekling ikke bare en jobb, jeg ser det som en livsoppgave.

For henne er yrket både utfordrende og givende.

– Av erfaring vet jeg at veldig mange ikke ønsker å ta kontakt med en tredjepart for å få hjelp, og små utfordringer kan bygge seg opp og bli til store konflikter i parforholdet.

Erfaren mekler

For 16 år siden startet hun med livstrening og mekling gjennom trossamfunnet Minhaj-ul-Quran, hvor ektemannen er medlem.

– Gjennom Minhaj startet jeg et eget nettverk som meklet i vanskelige saker i samarbeid med blant annet barnevern og politiet. Vi hadde saker som gjaldt tvangsekteskap og kriminalitet, og meklet blant annet i politisaker om gjengvirksomhet. I flere år har jeg også vært tilknyttet Konfliktrådet.

Som livscoach har hun rådet kunder av ulik av bakgrunn.

– For meg er fokuset på personen, ikke på bakgrunnen. Jeg har veiledet både hinduer, muslimer og etnisk norske. Noen ganger har det vært tilfeller hvor personen er veldig religiøs, og det har vært nødvendig å tilpasse coaching. Ellers har ikke livscoaching etnisk forankring.

Sufisme-inspirasjon

Utgivelsen er hovedsaklig rettet mot muslimer i Norge, men Sammia har også fått gode tilbakemeldinger fra etnisk norske.

– Folk kjenner seg ofte igjen i ulike konfliktsituasjoner og hvordan man kan løse slike, og jeg tenker dette er svært likt tross kulturelle og religiøse forskjeller. Veiledning skal jo handle om å kunne gi folk muligheter til å finne egne løsninger. Jeg tenker at boken passer til alle nasjonaliteter og religioner selv om jeg har nevnt litt om religion og brukt Sufi-sitater.

For Sammia er veldig inspirert av sufistisk islamsk filosofi, som hun finner mye av i livscoaching.

– Spesielt når man snakker om bevisstgjøring og mennesket som helhet. Rent praktisk er boken en arbeidsbok, hvor man blir mer bevisst og det starter en prosess i tankene, slik at man har mulighet til å bli bedre kjent med deg selv og sin ektefelle.

Vil fortsette å veilede

Jobben gir henne energi og motivasjon til å hjelpe enda flere par og gjøre en forskjell i deres hverdag.

– I tiden fremover vil jeg nok fortsette å hjelpe par til å finne veien ut av samlivsproblemer, og til en bedre hverdag. Ofte handler vellykket samliv om at man sammen finner ut hva man vil som livspartnere.

Hun kommer også til å holde onlinekurs i samlivs- og livsmestring.

– For meg er dette et viktig prosjekt. Vi lever i en tid hvor folk trenger ekstra mye veiledning, hjelp og bevisstgjøring.