Kontantstøtte­kutt­ ga flere innvandrere­ i jobb

Statsråd Audun Lysbakken var på seminar med Kim.
Foto: Trine Melheim Næss / IMDI
– Kontantstøtten for toåringer er både likestillings- og integreringsfiendtlig, mener SV-leder Audun Lysbakken.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Lysbakken (bildet) stiller seg svært kritisk til en gjeninnføring av støtten for toåringer, slik den borgerlige regjeringen har foreslått.

– Likestillingen har kommet kortere i en del innvandringsgrupper. Mange innvandrerkvinner står foran en stor barriere. Gjennom kontantstøtten har Norge betalt innvandrerkvinner for å la være å komme inn i jobb, sier Lysbakken til Vårt Land.

SV-lederen er ikke overrasket over at flere innvandrerkvinner er kommet tilbake i jobb etter ­at kontantstøtten for toåringer ble kuttet av den rødgrønne regjeringen i 2012.

Gitt utslag for sysselsettingen
En ny rapport fra Nav viser blant annet at flere mødre er i jobb to år etter fødsel enn før kuttet, og at økningen er like stor blant innvandrerkvinner som i befolkningen for øvrig.

– Fjerning av kontantstøtten for toåringer har gitt en viss effekt for sysselsettingen. Både mødre og fedre jobber mer enn tidligere, sier Espen Steinung Dahl, som har laget rapporten for Nav.

– Integreringsfiendtlig
Lysbakken skulle helst sett at hele ordningen ble fjernet. Men han mener den rødgrønne regjeringen gjorde det viktigste grepet i 2012, da de fjernet støtten for toåringer.

– Kontantstøtten for toåringer har vært den mest likestillingsfiendtlige og integreringsfiendtlige delen av kontantstøtten. I praksis sørger den for at mødre med flere barn mottar penger for å gå lenge utenfor jobb. Og da er det ofte vanskelig å komme inn på arbeidsmarkedet igjen, sier han til vl.no.