Kontantstøtte­kutt­ ga flere innvandrere­ i jobb

Statsråd Audun Lysbakken var på seminar med Kim.
Foto: Trine Melheim Næss / IMDI
– Kontantstøtten for toåringer er både likestillings- og integreringsfiendtlig, mener SV-leder Audun Lysbakken.
0Shares

Lysbakken (bildet) stiller seg svært kritisk til en gjeninnføring av støtten for toåringer, slik den borgerlige regjeringen har foreslått.

– Likestillingen har kommet kortere i en del innvandringsgrupper. Mange innvandrerkvinner står foran en stor barriere. Gjennom kontantstøtten har Norge betalt innvandrerkvinner for å la være å komme inn i jobb, sier Lysbakken til Vårt Land.

SV-lederen er ikke overrasket over at flere innvandrerkvinner er kommet tilbake i jobb etter ­at kontantstøtten for toåringer ble kuttet av den rødgrønne regjeringen i 2012.

Gitt utslag for sysselsettingen
En ny rapport fra Nav viser blant annet at flere mødre er i jobb to år etter fødsel enn før kuttet, og at økningen er like stor blant innvandrerkvinner som i befolkningen for øvrig.

– Fjerning av kontantstøtten for toåringer har gitt en viss effekt for sysselsettingen. Både mødre og fedre jobber mer enn tidligere, sier Espen Steinung Dahl, som har laget rapporten for Nav.

– Integreringsfiendtlig
Lysbakken skulle helst sett at hele ordningen ble fjernet. Men han mener den rødgrønne regjeringen gjorde det viktigste grepet i 2012, da de fjernet støtten for toåringer.

– Kontantstøtten for toåringer har vært den mest likestillingsfiendtlige og integreringsfiendtlige delen av kontantstøtten. I praksis sørger den for at mødre med flere barn mottar penger for å gå lenge utenfor jobb. Og da er det ofte vanskelig å komme inn på arbeidsmarkedet igjen, sier han til vl.no.