Tabu-Abu: – Dropper utesteder på vestkanten

Abubakar Hussain forteller til NRK at han har sluttet å gå ut på byen på vestkanten.
Foto: Alejandro Decap
En undersøkelse fra Antirasistisk Senter avdekket at syv av elleve utesteder i Oslo diskriminerte ikke-etniske nordmenn. Kjente personer med minoritetsbakgrunn forteller at de har blitt systematisk diskriminert av utesteder i Oslo. 

I Oslo har to utesteder som ligger på Solli plass vest i Oslo mistet skjenkebevillingen på grunn av diskriminering i 2015. Det siste utestedet som ble tatt i år er «Nox». I september 2014 gjennomførte Næringsetaten en kontroll ved utestedet og avdekket at tre personer med ikke-etnisk norsk utseende ble nektet adgang.

 Flere utesteder diskriminerer, mens fåtall blir tatt og straffet for det, forteller Antirasistisk Senter til NRK.

I juni 2011 utførte de en undersøkelse av elleve utesteder i Oslo, hvor de først sendte inn fire ungdommer med ikke-etnisk norsk utseende etterfulgt av fire med nordisk utseende. Syv av utestedene slapp ikke inn ungdommene med ikke-nordisk utseende. 

Dropper vestkanten
Flere profilerte personer med minoritetsbakgrunn støtter påstanden til Antirasistisk Senter. Sandeep Singh, Idol-dommer, Abubakar «Abu» Hussain, kjent fra NRK-programmet «Tabu med Abu» og Rapartisten Richard «Pumba» Bravo forteller sine historier om å bli nektet adgang ved utesteder i Oslo til NRK.

Singh forteller at han flere ganger har blitt nektet adgang ved nattklubber i Oslo på grunn av utseende sitt.

 Spesielt på vestkanten får ikke flere innvandrere komme inn sammen. I 2009 skulle jeg feire 30-årsdagen til en kompis sammen med fire venner. Dørvakten slapp meg ikke inn fordi jeg brukte basketsko. Men jeg så at etniske nordmenn med samme type fottøy kom inn. Det er bare ett eksempel, sier Singh.

Det å ha et kjent ansikt kan ha sine fordeler. Abu forteller at han nå ofte får invitasjoner fra utesteder, men velger selv å droppe utesteder på vestkanten etter mye etnisk diskriminering.

 Utestedene vil ikke ha for mange innvandrere på et sted, fordi de mener det gir dem et dårlig rykte. Det har blitt slik at jeg nå er vant til det, sier Abu til NRK.

Skritt tilbake 
Fra 1. januar 2016 innfører regjeringen et felles prikksystem som betyr at et utested må bli tatt for overtramp 12 ganger før det kan straffes. Byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad (Ap), hevder det nye systemet er et tilbakeskritt for Oslo.

 Det å skjenke overstadig berusede mennesker blir lettere, det å jobbe mot diskriminering på utestedene blir vanskeligere, sier Lippestad.