Ahmadiyya- og sunni-muslimer i dialog


Foto: Claudio Castello
I går ble Ahmadiyya-muslimene tatt opp i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) for første gang, i tillegg til Muslimsk dialognettverk, utbryterne fra Islamsk Råd Norge (IRN).
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Etter det fritanke.no erfarer, har motvilje fra Islamsk Råd Norge (IRN) så langt ført til at den norske Ahmadiyya-moskeen, Ahmadiyya Muslim Jamaat Norge, ikke har søkt opptak i STL. Det har i praksis blokkert for medlemskap, siden alle eksisterende medlemmer i STL må være enig hvis nye medlemmer skal tas opp.

Etter at Islamsk råd tok en pause fra STL-samarbeidet i fjor høst, har det imidlertid åpnet seg en mulighet for den norske ahmadiyya-moskeen i Oslo.

Uenighet i teologi
Muslimsk dialognettverk (MDN), den nye fellesorganisasjonen for moskeene som brøt med Islamsk råd i løpet av 2017. har ingenting imot å samarbeide med ahmadiyya-muslimene i STL.

– Vi har hele tiden sagt at ahmadiyya bør være med i STL, og vi gleder oss til å samarbeide med dem, sier Basim Ghozlan fra Muslimsk dialognettverk til Fritanke.no.

Han bekrefter at MDN ikke ser på ahmadiyya som muslimer.

– Det er en teologisk uenighet her. De kan ikke bli med i vår organisasjon, men vi har selvsagt ingen problemer med å anerkjenne dem som et trossamfunn uavhengig av islam, sier Ghozlan.

Vil samarbeide i godhet
Shahid Kahloon, imam i Ahmadiyya Muslim Jamaat Norge slutter seg til de gode ønskene om samarbeid.

– Vi er glade for å ha blitt med i STL, og gleder oss til å samarbeide med de andre i godhet. Vi er klar over at andre muslimer er uenig med oss om hvordan islam skal defineres, og det lever vi helt fint med, sier han til Fritanke.no.