EU får strammere asylpolitikk

EU får en tøffere innvandringspolitikk enn ventet etter at kraftig motstand fra Tyskland utvannet EU-reformer i siste øyeblikk.

De enkelte EU-land får fortsatt det avgjørende ord i innvandringspolitikken. Medlemslandene skal blant annet få siste ord når det gjelder å bestemme hvor mange innvandrere man kan godta. Det ble resultatet da EU-konventet møttes for siste gang i går, skriver Aftenposten.

Reformforsamlingen ville gi EU sentralt en sterkere rolle i innvandringspolitikken og justissektoren enn hittil, men Tysklands motstand førte til at konventet i siste omgang gikk med på en tilleggsklausul i EUs forfatning som gir medlemslandene siste ord i spørsmålet om innvandrerkvoter.

– Spør Stoiber, sa en talsmann for konventet da han ble spurt om bakgrunnen for endringene i reformutkastet. Motstanden mot en harmonisert asyl- og innvandringspolitikk er sterk i den konservative leir i Tyskland.

Særlig delstaten Bayerns konservative leder Edmund Stoiber har kjempet mot en liberalisering som kan føre til en “flom” av innvandrere i Tyskland. Det er delstatsvalg i Bayern 21. september.