Hever unntakstilstand

Franske myndigheter opphever idag unntakstilstanden som ble innført under ungdomsopptøyene for nærmere to måneder siden.

Opphevelsen skjer mer enn seks uker tidligere enn opprinnelig planlagt. Unntakstilstanden ble innført 8. november da regjeringen tok i bruk en lov fra Algerie-krigens dager for å få bukt med ungdomsopprøret som startet i Paris-forstaden Clichy-sous-Bois og bredte seg til en rekke andre forsteder og franske byer, melder ANB.

Unntakstilstanden ga myndighetene anledning til å innføre portforbud, foreta husundersøkelser, kontroll av pressen og forby offentlige møter. Med unntak av visse restriksjoner på kjøp av bensin, var det imidlertid lite av loven som ble tatt i bruk.

Urolighetene førte til at statsminister Villepin kom med en tiltakspakke for å bøte på de sosiale problemene som lå til grunn for uroen. De fokuserte på utdanning, arbeid, bedre boliger og diskriminering.

Innenriksminister Nicolas Sarkozy har imidlertid benyttet de mange arrestasjonene til å rettferdiggjøre sin «nulltoleranse»-politikk, og til å formulere de store linjer i det som han mener bør være fransk innvandringspolitikk, som med hans ord må være «valgt og ikke påtvunget».

På ytterste høyrefløy, der ultrakonservative Philippe de Villiers og Jean-Marie Le Pen kjemper om velgernes gunst, har Villiers foreslått «en fullstendig innvandringsstopp».