Veer-Zaara – En film om indisk-pakistansk kjærlighet

Diwali er rett rundt hjørnet og det er da de største hindifilmer sendes ut. Årets store Bollywood film, Veer-Zaara, vises på kinoene i India i diwaliferien. En film om kjærlighet som ikke aksepterer grensen mellom India og Pakistan.
Bollywodd Masala
Latest posts by Bollywodd Masala (see all)

I sin første film på sju år, har Yash Chopra valgt en tradisjonell kjærlighetshistorie i samme stil som Laila Majnu, Heer Ranjha og Sohni Mahiwal, en tradisjon der kjærester skiller lag fordi det er forutbestemt. Tittelen er basert på navnene til hovedpersonene i filmen, Veer Pratap Singh (Shah Rukh Khan), en indisk pilot som forelsker seg i pakistanske Zaara Hayaat Khan (Preity Zinta).

Historien begynner når Zaara kommer til India med en urne for å kaste aske i Ganges elven. Asken til barnepiken som passet på henne i hennes barndom. Veer følger Zaara tilbake til Pakistan og treffer forloveden hennes (Manoj Bajpai) på grensen. Politiet arresterer Veer, og han havner i fengsel. En menneskerettsaktivist og advokat Saamiya Siddiqui (Rani Mukherji) tar opp saken. Amitabh Bachchan og Hema Malini spiller besteforeldrene til Veer. Får Veer og Zaara hverandre? Filmen kommer til Norge i midten av november.

Politiske begivenheter
Filmen er tatt opp i Nord India. Det har vært mange Bollywoodfilmer i det siste som har fokusert på delingen av landet i 1947 og satt fokus på frihetskampen. Noen filmer, som Mission Kashmir, Roja, LOC og Lakshya har tatt opp konflikten i Kashmir og krigen i Kargil.

– Selv om historien handler om kjærlighet over grensen, er det ikke et ord om politikk i denne filmen. Glem politikk, det er ikke en klask eller høyrøstet stemme i Veer-Zaara, forteller Yash Chopra i et intervju med Rediff.com.

Det er en veldig intens, menneskelig og emosjonell historie. Veer-Zaara er en hyllest til mitt hjemsted, Punjab. Det er en hyllest til folk som bor på begge sider av grensen og er et udelt hele.

Drap i religionens navn
Hver religion snakker om fred. Hvorfor dreper vi i religionens navn? Hvorfor ødelegger vi hverandre? Shah Rukh har gitt sin karrieres beste prestasjon i Veer-Zaara. Selv om det er to kvinner som spiller med ham, er ikke dette en trekanthistorie. Shah Rukhs kjæreste spilles av Preity Zinta.

Jeg ville ha ei jente som kunne forandre sitt utseende og personlighet, forteller Chopra. Hun har alltid hatt en gutteaktig og vestlig image. I Veer-Zaara ville jeg forandre henne til noe annet. Jeg håper jeg har lykkes.

Musikk til Madan Mohan
Madan Mohans musikk, sunget av Lata Mangeshkar, øker følelsen av lidenskap og nostalgi i filmen. Sanjeev Kohli, sønnen til Madan Mohan, fant mer enn 150 ubrukte melodier faren hadde komponert og remixet dem for å modernisere musikken.

– Det var en stor utfordring. Nå er det opp til lyttere å bestemme om jeg har blåst nytt liv i Madan Mohan og Lata Mangeshkar epokens melodier, sier Kohli. 30 år etter Madan Mohans død, har de gitt ut sangene hans og brukt stemmen han likte best, Lata Mangeshkars stemme. Sangerinnen, som fylte 75 nylig, har sunget ni av sangene i filmen. Yash Chopra har alltid hatt nær forbindelse med henne.

Lata Mangeshkar
Da hun kom til opptaket, hadde hun tårer i øynene, forteller Chopra. Hun sa, Madan Mohan var som en bror for meg, du er også lik min bor. Jeg føler at jeg har gått tilbake i tiden.

– Lataji har alltid vært snill mot meg. Hun sier aldri nei til meg. Hun vil synge i mine filmer. Og siden vi skaper historie i Veer-Zaara ved å bruke Madan Mohans melodier 30 år etter hans død, må hun jo være der, menerYash Chopra.
– Og hun synger som en engel, fortsetter han. At en kvinne på 75 år kan synge slik er helt utrolig. Unhone hamari jaan nikal lee. Woh log khush naseeb hain jinhe Lataji ke saath aaj bhi kaam karne ka saubhagya mil raha hai [Hun tok livet mitt. De som får anledning til å jobbe sammen med henne i dag er veldig heldige.

Gudinnen Saraswati
– Folk kaller henne en inkarnasjon av gudinnen Saraswati, sier Yash Chopra Jeg vet ikke hvem det var som sa dette, men han hadde rett uansett da han sa at når andre synger følger de musikken, men når hun synger følger musikken henne. Da hun sang i Dhool Ka Phool, hadde jeg ærefrykt for henne. I dag er jeg mye nærmere henne, men ærefrykten er der fremdeles. Jeg er en liten spiller i Indias filmindustri. Hun har gitt oss så mye mer. Vi har begge kommet sammen med lyrikeren Javed Akhtar for å hylle en av våre største komponister.