– Rasisme mot muslimer er et voksende problem

Laial Ayoub kjemper for kvinners rett til å velge selv
Foto: Bilge Öner
– Det har blitt mye rasisme mot muslimer. Men vi har ikke vært så flinke til å snakke om det, sier blogger Laial Ayoub (31).

Laial Ayoub nærmer seg kjendisstatus med stormskritt. I flere måneder har hijabbloggen hennes vært godt lest. Når hijab diskuteres i offentligheten, er det ofte henne mediene tar kontakt med for en kommentar. Foreløpig høydepunkt i karrieren som «hijab-kommentator» kom 12. april i år, da hun var gjest på «God morgen, Norge» på TV 2.

Utrop treffer henne på en kafé i Oslo sentrum. Hun forteller at det å motarbeide negative holdninger til muslimer, og spesielt til hijab, driver engasjementet hennes. Diskriminering av og rasisme mot muslimer er blitt mer utbredt enn før, mener hun.

– Engasjementet mitt ble vekket etter at jeg hadde vært på en del jobbintervjuer. Ved to tilfeller opplevde jeg grove holdninger. Den ene intervjueren spurte om jeg kunne ta av meg hijaben når jeg er på jobb. Da jeg svarte nei på det spørsmålet, sa han: «Intervjuet er avsluttet».

Jeg opplevde at alt jeg hadde gjort for Norge, ble fullstendig ignorert bare fordi jeg er muslim.

Det andre tilfellet var da hun ble spurt om hun fastet i Ramadan. Det bekreftet hun, og dermed kom beskjeden om at hun var uaktuell for stillingen.

– Jeg har gjort mye for Norge. Jeg er en god samfunnsborger, betaler skatt osv. Samtidig opplevde jeg at alt dette ikke betydde noe, det ble fullstendig ignorert bare fordi jeg er muslim. Jeg følte at det jeg gjorde for landet, var bortkastet. Derfor begynte jeg å engasjere meg og skrive.

Tok til motmæle
Først ble det innlegg på Facebook. Oppdateringene hun skrev, skapte mye interesse, og snart bestemte hun seg for å lage en blogg. Siden den gang har det blitt utallige innlegg på “hijabbloggen”. Budskapet er ofte det samme: Hijab er ikke farlig og ikke et tegn på fundamentalisme.

Laial Ayoub er selverklært feminist, og mener feminisme lett lar seg kombinere med det å bære hijab.

– Jeg kjemper hardt for at kvinner skal kunne ta egne valg, ha høye stillinger og være likestilt med menn. En av de tingene jeg ønsker å gjøre veldig klart for folk, er at det går an å kombinere islam og feminisme. Hijab er ikke undertrykkende for kvinner så lenge de velger det selv.

På bloggen sin og ellers i samfunnsdebatten får hun utløp for sitt brennende engasjement for å vise at muslimer i Norge gjennomgår mye.

– Det har blitt mye rasisme mot muslimer. Men vi har ikke vært så flinke til å snakke om det. For meg er det veldig tydelig at det har blitt verre. Når barn utsettes for rasisme, har det gått alt for langt. Datteren min fikk kastet en flaske mot hodet allerede da hun var fem år! Men muslimer er ikke ekstreme. Bare en forsvinnende liten gruppe er som Profetens Ummah, reiser til Syria osv. Vi andre er fredelige. Profetens Ummah jobber i virkeligheten mot oss fredelige muslimer, for de ødelegger bildet folk har av muslimer generelt. Jeg vil vise at man kan være muslim og fredelig, muslim og feminist, muslim og moderne, muslim og høyt utdannet. Ja, det går an å være alt mulig, og samtidig være muslim!

Medias ansvar
Hun er sterkt kritisk til media, som hun mener fremstiller islam nesten utelukkende negativt.

Laial Ayoub er kvinnen bak hijabbloggen.
Foto : Bilge Öner
– Nå har det gått så langt at muslimer har begynt å bli syke fordi de føler at de hele tiden er i søkelyset på en belastende og urettferdig måte. Det kom det en sak om det rett etter sommeren. Jeg har jobbet mye i det siste med å få fram de positive sidene ved religionen min, men jeg opplever at media jobber i motsatt retning. Det kommer sak på sak med negative vinklinger. Islam har så mye positivt! Men hvem er det som kommer i avisspaltene? Ubaydullah og Mullah Krekar. Den typen folk får veldig mye oppmerksomhet, og så kommer de på den ekstreme høyresiden og sier: Slik er alle muslimer!

– Media skaper frykt?

– Ja, det er dem vi må rette pekefingeren mot. De viser hele tiden til saker der muslimer har gjort noe galt, noe kriminelt, reist til Syria, el. Men de fleste muslimer er fredelige folk; men dessverre er det ikke det inntrykket vi får når vi leser avisen. Folk i dag er redde for hijab. De forbinder det med ekstremisme.

– Blir folk muslimer mer ekstreme av presset de blir utsatt for?

– Nei, det vil jeg ikke si. Jeg vil heller si at det største problemet er at vi gir de ytterst få ekstremistene som finnes, alt for mye oppmerksomhet.

Kan miste tilhørigheten
– Føler du deg hjemme i Norge?

– Ja, det gjør jeg. Men jeg følte meg mer hjemme før. Dessverre. Før var det ingen som reagerte på hijaben min. Jeg kunne gå rundt akkurat som jeg ville. Nå ser jeg frykt, jeg ser ekstremisme, og jeg ser at det ikke er ønsket med hijab. Jeg tror veldig mange nordmenn hadde vært ute og applaudert hvis jeg hadde kastet hijaben, eller brent den offentlig. Jeg føler at jeg kunne være meg selv i mye større grad før enn jeg kan nå. Men jeg føler meg likevel hjemme her. Det er her jeg har vokst opp, og jeg hører ikke til noe annet sted.

– Når man ikke føler seg hjemme, blir det lettere å tenke at man skal trekke seg tilbake fra alt, eller til og med forlate landet?

– Ja, noen ganger føler man det, og det skjer på grunn av all negativiteten man møter. Men jeg har valgt å ta den kampen. Jeg har lyst til å skape endring. Jeg vil at alle skal bli akseptert slik de her. Jeg kjenner tre kvinner som har flyttet fra Norge. De følte at de ikke kunne leve normalt her. De fikk ikke jobb, kunne ikke gå ute eller på kafe uten at noen slang kommentarer osv. Og det er flere venninner som har fortalt at de har sittet på t-banen sammen med barna sine og fått kommentarer av typen: «Stakkars dere!», «Ikke tving barna deres til å gå med hijab». Det virker som folk har en mening om alt som angår våre liv. Det er mange muslimer som ikke står fram og prater om det, men som legger seg hver kveld med en følelse av at det har vært en fæl dag. Målet mitt er at folk i Norge skal akseptere oss som vi er. Du trenger jo ikke være enig i at jeg er muslim, at jeg går med hijab, eller noe slikt. Men du må akseptere at jeg er sånn.

Det frie valg er viktigst
– Ville du tatt denne kampen hvis du ikke selv var muslim?

– Ja, det tror jeg. For meg handler det om retten til å velge selv. Uansett hvilken tro jeg tilhørte, tror jeg at jeg hadde kjempet for at kvinner skal kunne gå kledt som de vil og bestemme over egne liv. Jeg har veldig mye på hjertet når det gjelder kvinners rettigheter, og jeg heier på alle jenter som kjemper for sine rettigheter, helt uavhengig av hvilken religion de tilhører.

Ayoub er sterkt opptatt av at folk skal få velge selv også når det gjelder religion.

– Jeg har venninner av alle typer, kristne, jøder, ja faktisk også en god venninne som er ateist. For ikke lenge siden skrev jeg en bloggpost der overskriften var at jeg «hijabiserte» datteren min. Teksten handlet om at datteren min fikk prøve hijab i ti minutter foran speilet. Det endte med at hun sa: «Jeg vil aldri gå med hijab.» Og mitt svar til henne var: «Det er helt greit. Du velger selv.» Men likevel fikk jeg masse negative kommentarer på bloggen. Det var fordi folk bare hadde lest overskriften og trodde jeg tvang henne. Jeg oppdrar datteren min til å ta egne valg, uansett om jeg er enig eller uenig. Når det gjelder klær og religion f eks, så vil jeg at hun skal velge selv. Når hun ser at jeg ber hjemme, vil hun gjerne være med, og da premierer jeg henne for det, for jeg vil jo vise overfor henne at vi er muslimer. Men om hun en dag velger en annen religion, eller ingen religion, vil jeg selvsagt ikke bryte kontakten med henne, eller prøve å presse henne. Så lenge hun har blitt en sterk kvinne som føler seg trygg på sine egne valg, så er jobben min som forelder gjort.

Fakta om Laial Ayoub

Alder: 31
Utdanning: Anvendt datateknologi på Høgskolen i Oslo (HiO, nå HiOA)
Yrke: IT-tekniker, tolk, blogger og samfunnsdebattant
Bosted: Oslo
Aktuell: Driver hijabbloggen