Nå er det sex hele uka

God sex på timeplanen
Foto : Redd Barna
Du skal ikke være redd for å miste jomfruhinnen, for den finnes ikke. 
0Shares

Eva Holte

Author at utrop Media
News Editer
Avatar

Latest posts by Eva Holte (see all)

Dette er en av meldingene fra den partiuavhengige, frivillige organisasjonen Sex og Politikk. Organisasjonen tilbyr gratis materiell til seksualitetsundervisning for grunnskolen som heter Uke 6.

Hvert år i uke 6 kjører de en kampanje. Denne uken er temaet #lykkeligvitende og 40 prosent av landets skoler har bestilt undervisningsopplegget. Gjennomgangstonen er at sex blir bedre, jo mer du vet.

Skjedekrans og jomfruhinne
– Det er viktig at alle elever, uansett kjønn, seksualitet, etnisitet, sosial bakgrunn eller funksjonsevne opplever å være inkludert i undervsiningen, sier Tor Hugne Olsen, daglig leder i Sex og Politikk.

Han forteller at innholdet i undervisningen varierer med barnas alder, det er når barna kommer i puberteten at man for eksempel snakker om skjedekrans og jomfruhinne. Noen av lærerne har gitt tilbakemelding på at det ofte kan være vanskelig å snakke om seksualitet til barn og unge med en annen etnisk bakgrunn.

– Materiellet vårt er laget i samarbeid med vår danske søsterorganisasjon. Likevel har vi hatt noen diskusjoner med en del lærere om seksualundervisning i det multi-etniske klasserommet.

Mellom beina
På de første trinnene går seksualundervisningen ut på å bli kjent med kroppen sin.

– Det som befinner seg mellom bena er like viktig som andre kroppsdeler, sier Tor Hugne Olsen, daglig leder i Sex og Politikk. – Vi har også grensesetting som tema, hvis et barn synes tante klemmer altfor lenge og altfor hardt, er det lov å si ifra om det.

Han mener seksualundervisningen tradisjonelt har vært veldig problemorientert.

Ingenting er tabu
– I år i uke 6 vil vi heie på den gode og trygge seksualiteten, sier han.

– Jo mer man vet, dess mindre usikker er man og dess bedre har man det. Det innebærer kunnskap om kroppen og dens funksjoner, om forståelse av samtykke og grenser, følelser og forelskelse, det å ha det godt med seg selv og andre samt den naturlige nysgjerrigheten.

– Hos oss er ingenting tabu, sier Tor Hugne Olsen.

Mer informasjon om uke-6-kampanjen