Foto: osloworld.no

Slipper årets første artister

Forbered deg på angolanske eletroniske rytmer, ørkenblues fra Sahara og chilensk pønke-cumbia til høsten. Oslo World Music Festival har avslørt de første navnene som kommer til høstens festival.

Utrop nr. 13/2015 (26.03.2015)

Alo Wala (India/Danmark/USA), Batida (Portugal/Angola), Chico Trujillo (Chile) og Khaira Arby (Mali) kommer alle til Oslo World Music Festival i høst.

– Årets første slipp viser noe av Oslo Worlds sjangermessige allsidighet. De første artistene vi slipper i år har vi lenge ønsket oss til festivalen. De representerer festivalens bredde, som vi hvert år forsøker å skape. Oslo World skal speile verden og med disse fire artistene er det akkurat det vi gjør, skriver festivalsjef Alexandra Archetti Stølen i en pressemelding.

Hvem er så de første navnene på festivalplakaten? Her er en guide til hjelp:

Khaira Arby (Mali)

Kjent som ”dronningen av ørkenblues ” er Arby blant navnene som skal spille på Oslo World Music Festival i høst.

Gjennom sin unike stemme har Arby fått en velfortjent status som en av Afrikas største kvinnelige artister. Med opphav i en landsby i Sahara-ørkenen har hun fått med seg en del av den vest-afrikanske bluestradisjonen. Arby kjennetegnes ved å blande bluestradisjonen med maliske rytmer, funk og reggae. I tillegg har hun en unik evne til å formidle tekster om ørkenfolket og malisk uavhengighet.

Konflikten i Sahara-regionen hvor religiøse ekstremister utestengte all musikalsk uttrykk gjorde at Khaira Arby ikke har turnert i Europa på en stund, men i 2015 får vi gleden av å oppleve henne på Cosmopolite, nærmere bestemt 31. oktober.

Alo Wala (India/Danmark/USA)

Etter stor suksess på årets by:Larm er nå alt klart for å ta Norge med storm for Alo Wala. Bandet består av vokalist Shivani Ahlowalia fra Chicago/India og de danske tropiskbass pionerene i Copia Doble Systema.

Med sin varierte bakgrunn leker de seg med uttrykk som hip hop, indisk musikk, sør-amerikanske rytmer og en rekke globale lyder. Bandet viser en helt unik måte å mikse moderne elementer inn i den tradisjonelle indiske musikken, noe som gir en eksplosiv opplevelse på dansegulvet.

Batida (Angola/Portugal):

Batida startet som et radio-program for å promotere afrikansk musikk, men den angolanske-portugisiske DJ`en Pedro Coquenão utvidet prosjektet med å kombinere klassisk angolanske spor med elektroniske beats, noe som spredte seg raskt ut blant Lisboas musikkscener.

Som et moderne og pulserende prosjekt med føttene godt forankret i fortiden, kombinerer de 70 `talls spor med hypnotiserende dansbart elektro. Musikk er utgangspunktet, men gjennom dans, poesi, grafikk, foto,video og samfunnsengasjement, utvider Batida konsertbegrepet, men de tar alltid konserten tilbake til festen.

Batida skal i selskap med Alo Wala spille på Blå 31. oktober.

Chico Trujillo:

Chico Trujillo oppstod fra et punkband i 1999 i Chile med frontsanger Aldo Enrique Asenjo Cubillos, kjent som “Macha”. Bandet spiller en sprelsk blanding av klassisk cumbia og rock med et hint av ska.

Gjennom 16 år og fem album symboliserer bandet en chilensk cocktail som har tatt verdens dansegulv med storm. Chico Trujillo sies å være Chiles mest fremtredende cumbiaband, og lydsporet til en ekte latin-amerikansk fest.

Finn frem danseskoene på Cosmopolite 29. oktober.