Kjærlighet på somalisk

Nå får norsk-somaliske Amal Aden støtte fra sine egne landsmenn i et fersk publisert opprop i Dagbladet.
Foto: Are Vogt Moum
Sara er forelsket i Mustafa. Det er dårlig nytt for begge. 

– Kjærligheten er vanskelig å forklare. Når vi forelsker oss, ser vi forbi religion, etnisitet og klasse. Det nettopp det er det som gjør kjærligheten så vakker, sier forfatter Amal Aden til Utrop.

Romanen “Jacayl er kjærlighet på somalisk” er Amal Adens syvende bok og hennes første roman. Her møter vi ungjenta Sara. Hun bor i Nord-Somalia og kommer fra en rik familie. Faren, som bor i USA, ser hun aldri. Men han kommer med stadige formaninger om korrekt oppførsel for unge jenter over telefon. Moren er en kjølig kvinne som tenker mest på status og penger. Ungjenter som Sara har å gjøre som de voksne sier. Men Sara forelsker seg i Mustafa. Mustafa er den gutten på skolen som siterer aller vakrest fra Koranen, og av og til ser han ekstra lenge på Sara når han lar blikket gli over klassen under resiteringen. 

– Sara kommer fra en rik familie og en klan med høy status. Hun forelsker seg i Mustafa. Han er fra en annen klan, som moren til Sara ser ned på. Alt Sara ønsker seg, er å være sammen med Mustafa. Men samtidig er realiteten der. Hva er sjansen? Uansett hvor hardt de prøver, vet de at det blir veldig vanskelig. De som tar beslutningen på vegne av dem, tenker ikke på hva Sara og Mustafa føler. De tenker på penger, status, klan og ære, helt andre ting enn det de to ungdommene er opptatt av.

I Somalia kan unge jenter gis bort til den personen familien plukker ut.

– Hvorfor ville du skrive akkurat denne historien?

– Det er fordi jeg synes det er en spesielt vakker historie. Jeg kjente Sara, som romanen er basert på, da jeg vokste opp i Somalia. Vi var venninner og var mye sammen i ungdommen. Historien hennes er ikke bare vakker, men også viktig. Den bør leses av flest mulig. 

– Du nevner at de voksne ikke tenker på hvordan de unge har det?

Det er det som er så trist og gjør så vondt. De voksne gjør alt for å kontrollere de unge og få dem til å rette seg etter deres vlije.

Amal Adens første roman handler om en kjærlighetshistorie og er basert på virkelige hendelser.
Foto : Are Vogt Moum

– 
I Somalia er det sånn at unge jenter kan gis bort til den personen familien plukker ut. Hvis man da er forelsket, må man stå opp og kjempe for kjærligheten. Noen lykkes med dette. De rømmer. De har kjempet alt de kan for å få hverandre. Grunnen til at de rømmer, er at de vil presse foreldrene.

– Hvordan foregår dette i praksis?

– Det er nesten alltid slik at gutten tar med seg jenta til sin familie. Da får de som regel beskyttelse fra guttens familie og klan. Familien liker det nok ikke, men de vil begrense skaden. De er redde for at det unge paret skal ha sex før ekteskapet, derfor er det viktig å få giftet dem så fort som mulig.

– Hvis de er gift, og jentas foreldre vet at de har hatt samleie, da er på en måte saken tapt. “Hva skal vi med henne da?” tenker de.

– Boka er skrevet om noe som hendte for ti år siden. Har situasjonen forandret seg for unge, forelskede par i Somalia? 

– Nei, det er nok mye det samme. Men all ære til dem som prøver. Jeg blir imponert når jeg ser unge mennesker som kjemper for kjærligheten. Vi må heller ikke glemme at lignende historier utspiller seg i Norge. Man tilhører fremdeles samme klan selv om man har kommet hit. Det er fryktelig mange hindre for par som vil gifte seg på tvers av familiens ønsker her i Norge også. Likevel står man noe friere. Det er andre rammer.

– Hva skjer med dem som trosser familien?

 
Foto : Aschehoug
– Vi har nylig sett et eksempel på hvor galt det kan gå. I avisene har vi lest om den pakistanske familien som regelrett henrettet en annen familie fordi foreldrene ikke aksepterte den gutten jenta hadde valgt å gifte seg med. For de fleste går det ikke så galt. Men det mange opplever, er å bli utstøtt. De blir mobbet av egen klan, familie og venner. De blir isolert og står til slutt helt alene.

– Men mange tilpasser seg vel samfunnet?

– En del gjør det og lar barna velge ektefelle selv. Men det skjer dessverre for sjelden. For meg er kampen for friheten det viktigste, og den er ikke vunnet i Norge. Mange konservative og tradisjonelle familier tar friheten fra barna. Det fører til mye lidelse. Jeg reiser rundt på skoler og hører hva de unge forteller meg. En stor andel tør ikke annet enn å rette seg etter foreldrenes ønsker. 

Fakta:

Amal Aden har gitt ut seks dokumentarbøker. Dette er hennes første roman. Den er skrevet i samarbeid med forfatteren Håvard Syvertsen og er basert på en sann historie. 

Tittel: Jacayl er kjærlighet på somali (roman)
Forfattere: Amal Aden og Håvard Syvertsen
År: 2015
Forlag: Aschehoug