Kultur og motstand på Mela: Markering av militærkuppet i Chile


Foto: mela.no
Historien har vist hvordan kunst og kultur har en viktig samfunnsrolle, og kan fungere som en protest, og ikke minst som en samlende bevegelse.

Nettopp dette markerer Melahuset fredag 11. september med konserter med aktivisten og visesangeren Moddi, rapperen Fela og visesangeren Katia Cardenal. Konserten er også det første arrangementet i en ny satsning på Melahuset som heter «Kultur og motstand».

– Å bruke kultur for å uttrykke sin motstand både er, og har vært, avgjørende for oss mennesker opp gjennom historien og har bidratt til at vi har klart å navigere oss gjennom de vanvittige utfordringene vi har møtt på. Når ens kjente og vante omgivelser står i flammer, er det nettopp kulturen som gir oss mot til å møte stadig nye virkelighetsoppfatninger, og til å hjelpe oss med å gjøre veien videre litt klarere, sier Melahusets direktør Khalid Salimi.

Motstand mot militærkuppet

Bakgrunnen for fredagens arrangement på Melahuset er det blodige militærkuppet i Chile 11. september 1973 der hærsjefen Augusto Pinochet og hans militærjunta kom til makten. Tusenvis av politiske motstandere, inkludert sangeren Victor Jara, ble fengslet, torturert og drept.

Melahuset markerer motstanden mot dette kuppet med konserter av den politiske visesangeren Moddi, rapperen Fela, visesangeren Katia Cardenal og nykommeren Isingit. Det blir også appeller ved Hernan Rojas om politiske fanger og Camila Escobar Sepulveda skal fortelle litt om den nåværende situasjonen i Chile.

Folkesangeren Victor Jara er blitt stående som et symbol for kunstneres motstand mot vold og undertrykking.

– Motstand gjennom kultur er ikke-voldelig og er ikke basert på teologiske begrunnelser. For Melahuset er det viktig fokusere på hvordan kulturen kan fungere som et kompass for oss mennesker og hvordan kulturen er med på å definere oss mennesker og samfunnet rundt oss.

Dørene åpner kl. 19
Arrangementet starter kl. 20
Det er fri adgang, men på grunn av et begrenset antall plasser må det hentes ut billetter i forkant.

Det blir også appeller ved Hernan Rojas om politiske fanger og Camila Escobar Sepulveda skal fortelle litt om den nåværende situasjonen i Chile.

Felipe «Fela» Orellana Castro har de siste årene etterlatt seg solide kulturelle fotavtrykk som skuespiller og skaper av stykket «Blokk til blokk», med Spkrbox, broren Jonathan og Don Martin. Denne våren ga han også ut sitt tredje soloalbum «Ole Brumms vei». Han er født i Chile og sammen med familien kom til Norge som politisk flyktning i 1989.

Katia Cardenal har vært en av de mest fremtredende kvinnestemmene i Nicaragua i mer enn 40 år og har også markert seg som en samfunnsengasjert artist i Norge. Hun har gitt ut tilsammen 25 album, av dem er syv blitt gitt ut i Norge på Kirkelig kulturverksted. I Norge har Cardinal gjort seg mest bemerket med sine tolkninger av Alf Prøysens viser på spansk som solgte til gull.

Laura «Isingit» Gonzales er sin egen produserende beatmaker, mixer og har produsert musikk siden hun var i tenårene. Musikken hennes er mystisk og rørende med et vidt spekter av elementer ifra rock, pop, hip hop og elektronika.

Hernan Rojas var studentleder i Santiago de Chile FESES, den chilenske studentføderasjonen. Deltok blant annet i jordreformen, utdanningsreformen og i organisasjoner som jobbet mot sabotasjene av Allendes regjering fra store- og middelstore handelsforetak. I 1973 ble han fengslet og torturert. I 1975 ble han leder i Santiagos forening for kommunale arbeider og deltok i organiseringen av den første demonstrasjonen mot Pinochet-diktaturet «El Caupolicanazo». Han kom til Norge i 1978 som politisk flyktning og har vært med å stifte organisasjonen for flyktninger fra Sør-Amerika, ASELA, og har engasjert seg bredt for solidaritetsarbeid, menneskerettigheter, urfolksrettigheter og rasisme. Har hele veien forsøkt å reise tilbake til Chile uten å lykkes, men følger tett med på solidaritetsarbeidet med folkestyrte organisasjoner, fagbevegelsen og urfolk.

Camila Escobar Sepúlveda er datter av to chilenske politiske flyktninger fra diktaturet til Augusto Pinochet. Hun tar en master på UiO i latinamerikanske studier og skriver masteroppgave om den chilenske protestbevegelsen fra oktober 2019.