Drabantbyen – bak skremmebildet

1Shares

Tuesday, 26 January 2021

To bokaktuelle drabantbybeboere møtes for å nyansere og samtale om drabantens betydningen i norsk litteratur og selvforståelse. Du kan følge samtalen direkte i våre kanaler.

Myter og meninger florerer og skremmende påstander hagler om hva som er i vente: svenske tilstander, raseopptøyer, parallellsamfunn og gettoer. Tar vi ikke alvoret innover oss, eller ligger utfordringen snarere i å nyansere et medie- og politikerskapt skremmebilde?

Forfatter, journalist og engasjert drabantbybeboer, Øyvind Holen, vil utjevne det ubalanserte inntrykket skapt i offentligheten. Det er gjerne ensidig negativt og problematiserende: “Drabantbyens innbyggere blir, nå som tidligere, offer for en fordummende og forenklende debatt, preget av krisemaksimering, halvsannheter og regelrett løgn”, skriver Holen i den ferske boka ‘Getto’ (2021).

I essayet ‘Ganske følsom til å være fra Østkanten’ (2021) tar litteraturviter og forfatter Leif Bull for seg drabantbyen som motiv, symbol og myte. Også Bull ønsker å kontrastere det enfoldige bildet av drabantbylivet og vise bredden av erfaringer og mennesker som bor der. Han vil i tillegg løfte frem den litterær tradisjonen som har vokst frem med frontfigurer som Roy Jacobsen, Tove Nilsen og Zeshan Shakar.

Samtalen ledes av sakprosaforfatter og samfunnsdebattant Umar Ashraf.

STRØMMING
Se samtalen direkte på vår Facebook-side, Deichman Bjørvika. Samtalen er tilgjengelig til fredag 26. februar.

https://www.facebook.com/events/917181179051434/