Storbritannia fordømmer Kinas «barbari» overfor uigurene

Regjeringen er blant annet bekymret for at tekstilindustrien ikke undersøker godt nok hvorvidt varene stammer fra tvangsarbeid i Xinjiang.
Foto: Den norske Uighurkomiteen
Kinas overgrep mot uigurene foregår i «industriell skala», mener den britiske regjeringen, som vil stoppe import av varer som kan knyttes til tvangsarbeid.
76Shares

– Det er et forferdelig barbari som vi trodde vi var kvitt i en annen tid, som foregår i denne stund hos et av verdenssamfunnets ledende medlemmer, sa utenriksminister Dominic Raab til det britiske Underhuset tirsdag.

– Vi har et moralsk ansvar, fortsatte han.

Den britiske loven mot moderne slaveri skal strammes inn og åpne for bøtelegging av bedrifter som ikke sørger for åpenhet om sin virksomhet. Loven skal også gjelde for det offentlige.

Regjeringen er blant annet bekymret for at tekstilindustrien ikke undersøker godt nok hvorvidt varene stammer fra tvangsarbeid i Xinjiang. Regionen er en stor bomullsprodusent.

Kina har avvist disse anklagene og i stedet hevdet at innbyggere i provinsen får arbeidstrening.

Også i FNs sikkerhetsråd valgte Storbritannia tirsdag å kritisere Kinas behandling av uigurene. FN-ambassadør James Cleverly hevdet at opptil 1,8 millioner mennesker i Xinjiang er fengslet uten lov og dom.

Kinas FN-ambassadør Zhang Jun benektet anklagene og viste til at Kina bekjemper ekstremisme og terrorisme i Xinjiang. Han ba Storbritannia slutte å blande seg i Kinas indre anliggender.