Baltiske filmdager 2021

Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Jobbsjansen får økte rammer: – Styrking av innvandrerkvinners muligheter - 25.06.2024 Lisa Cooper valgt inn i styret til Voksenåsen - 23.06.2024 – KI kan misbrukes til å fornekte jødeutryddelsene - 23.06.2024 Vi har gleden av å invitere til de 18. Baltiske […]

Vi har gleden av å invitere til de 18. Baltiske Filmdagene i Oslo 15.-17.10 på Cinemateket i Filmens Hus i Dronningens gate 16 i Kvadraturen.

Som tidligere har vi i samarbeid med de tre baltiske filminstitusjonene og ambassadene funnet frem til et godt og variert program med både barnefilm, dokumentarer, kortfilmer, animasjonsfilmer for voksne og barn og det siste av nyere spillefilmer fra Estland, Latvia og Litauen. Alle filmene har engelske tekster, med mindre noe annet er angitt.

I år er Litauen fokusland, og derfor hedrer vi den eksperimentelle filmlegenden Jonas Mekas (1922-2019) som emigrerte fra Litauen til USA i 1949. Vi viser hans kjente film Reminiscenses of a Journey to Lithuania og i samarbeid med Litauens ambassade i Norge presenterer vi en liten fotoutstilling av filmen “As I Was Moving Ahead Occasionally I Saw Brief Glimpses Of Beauty”.

Årets åpningsfilm Isaac/Izaokas (2019) er spillefilmdebuten til den litauiske regissøren Jurgis Matulevičius. Den ble inkludert blant de 6 beste europeiske filmdebutene i 2020 på European Film Awards. Filmen er vist på den legendariske Slamdance-festivalen i USA og er en av de få filmene som scorer 100 prosent på Rotten Tomatoes kritikeres vurdering. Isaac er en film om samvittighet og skyld, vennskap, kjærlighet og frigjøring i lys av Holocaust og sovjettiden.

Årets master-class er viet samproduksjoner med Baltikum. De baltiske landene har i flere år kunnet invitere nordiske og europeiske produsenter til sine fascinerende locations og filmmiljøer. Den første norsk-latviske produksjonen, «Jomfruene fra Riga», i regi av Emil Stang Lund, vil bli vist som jubileumsforestilling under årets baltiske filmdager, med regissør og stab tilstede. Filmen kom ut i 1996 og åpnet norske film-folks øyne for den høye standarden, de mange dyktige fagfolk og de store rekvisitt-beholdningene som Riga Film Studio rådde over. Under flere av de nordiske filmdagene i denne byen, etterhvert også i Tallinn og Vilnius, kom det danske, svenske og norske filmfolk over for å studere dette nye markedet. Her var gamle bygater, -trikker og -miljøer, her var uberørt natur, flotte landskap og ikke minst rimelig og god teknikk og profesjonell arbeidskraft.

Vi setter fokus på dette området og invitere produsenter, regissører og det filminteresserte publikum til å dele erfaringer og opplevelser fra filmproduksjon i våre nære naboland, tvers over Østersjøen. De ulike baltiske produksjons-støtteordninger vil bli presentert.

Vi vil, i likhet med i fjor, også supplere med flere digitale visninger fra vår
nettside baltiskefilmdager.com. Vi kommer også til å ha en salgsdisk med baltisk litteratur, filmer og musikk på DVD/CD.

En særlig takk til Fritt Ord, Oslo kommune, og alle tre baltiske ambassadene for verdifull støtte til filmdagene.

For mer informasjon, program og billettsalg gå inn på www.cinemateket.no, www.baltiskefilmdager.com, og våre Facebook- og Instagramsider @baltiskefilmdager.

Hjertelig velkommen til en Baltisk Filmhelg!