Film fra Sør: President

Zimbabwe står ved et veiskille. I det første parlamentsvalget siden Robert Mugabe ble styrtet, utfordrer den nye opposisjonslederen Nelson Chamisa diktatorens korrupte arv og
etterfølgeren Emerson «Krokodillen» Mnangagwa. Valget vil sette begge sider på en avgjørende prøve. Hvordan de tolker demokratiets prinsipper, og hvorvidt de kan vinne tillit i befolkningen, gjenoppbygge troen på landets institusjoner og unngå å ty til vold, vil avgjøre hvilken kurs landet tar i fremtiden.

President er en rystende og episk påminnelse om at selv om man kan ha ulike slagord og mål, er kampen for demokrati relevant over hele verden.

Tre unge aktivister og ledende politikere fra Zimbabwe bor for tiden i Norge, og flere andre unge politikere derfra har studert her. De nordiske sosialdemokratier er forbilder for det samfunn de ønsker å skape i Zimbabwe.

Netsai Marova (26), Tererai Obey Sithole (27) og Treasure Basopo (26) var alle tre aktive under valget i 2018 og jobber fortsatt med politisk aktivisme fra Norge. Situasjonen i Zimbabwe er verre enn noen gang med vold, seksuelle overgrep og flere attentatforsøk på opposisjonslederen Chamisa. Netsai ble torturert og utsatt for seksuelle overgrep og senere anklaget for å lyve om saken mens hun var politiske aktiv i hjemlandet.

Alle tre er i Oslo under visningen av filmen.

Regissør

Camilla Nielsson (f. 1977) er en er en prisbelønnett uavhengig filmskaper med base i København. Hennes arbeid strekker seg over geografi og temaer: fra trilogien om barns rettigheter med Good Morning Afghanistan (2003), Durga (2004) og The Children of Darfur (2006), til byråkrati og trafikkplanlegging i komedien Mumbai Disconnected (2009). Hennes første dokumentarfilm, Democrats (2014), fikk mer enn 25 internasjonale priser og nominasjoner. President (2021) hadde verdenspremiere på Sundance Film Festival, hvor den vant World Cinema Documentary Special Jury Award for Vérité Filmmaking.

Tid: 16.11, kl. 17.00-19.30
Sted: Vika 2